En skisse av stormarkedet i Hemavan som planlegges åpnet i 2026.
En skisse av stormarkedet i Hemavan som planlegges åpnet i 2026.

Ønsker ny grensehandels­butikk velkommen

I 2026 åpner en ny handelspark med en ny grensehandelsbutikk i Hemavan, på svensk side av grensen sør for Mo i Rana langs E12. Det er positivt for Helgeland, mener senterlederen på AMFI Mo i Rana.

Publisert

Mo i Rana – hele Helgeland – har i 150 år hatt grensehandel med Hemavan/Tärnaby området til felles beste. Den gang var det fisk, vilt og bær mot mjøl, salt og sukker. Det er positivt for Helgeland at Hemavan/Tärnaby utvikles videre.

Det er senterleder Knut Skatland som kommuniserer dette overfor Retailmagasinet.

Oppfattes som en del av Helgeland

Den tredje største alpindestinasjonen i Sverige oppfattes som en del av Helgeland, og svært mange har sine hytter og fritidsleiligheter i området. Med ny stor flyplass ved Mo i Rana, kun ni mil fra Hemavan, vil det åpne opp for utenlandsturister fra for eksempel UK og Danmark til den vakre alpindestinasjonen over grensa.

– Det er mange fra Mo i Rana og Helgeland som benytter Bayhill kjøpesenter med sine gode tilbud også utenom skisesongen. Folk vil fylle dagene med hyggelige opplevelser, og det er koselig for både unge og eldre å ta en kjøretur til Hemavan, for det er jo så nært oss: en del hyggelige priser på varer og god service, fremholder retail-nestoren i handelsnæringen på Helgeland som går av i september.

Knut Skatland, Amfi Mo i Rana
Knut Skatland, Amfi Mo i Rana

‘Grensen bare en strek’

Et nytt kjøpesenter vil skjerpe konkurransen i Hemavan.

– Det er normalt bra. Det vil også kunne trekke enda mer kunder fra Helgeland. Så er det nå også slik at kvotene på tobakk i miks med alkohol over grensen til Norge, er redusert noe som nok påvirker kjøpelysten litt negativt. Samtidig har vi et veldig allsidig og godt tilbud på kjøpesentrene i Mo i Rana, både av dagligvarer og klær. Men folk er mobile, grensen er bare en strek, og vi hilser et nytt kjøpesenter veldig velkommen. Utfordringen gjør oss alle enda bedre for kundene, folk flest, avslutter Knut Skatland.

Powered by Labrador CMS