En skisse av stormarkedet i Hemavan som planlegges åpnet i 2026.
En skisse av stormarkedet i Hemavan som planlegges åpnet i 2026.

Grensehandelsbutikk planlegges øst for Mo i Rana

Det planlegges en ny handelspark med en ny grensehandelsbutikk i Hemavan, på svensk side av grensen sør for Mo i Rana langs E12. Det nye stormarkedet vil åpne i 2026.

Publisert
Henrik Skyttberg, VD Coop Nord
Henrik Skyttberg har stor tro på en nye grensehandelsbutikk.

Den ekspansive skidestinasjonen Hemavan vil gjennom det nye stormarkedet få et rikere tilbud på dagligvarer, noe som forventes å styrke grensehandelen med Norge. Svenske Coop Nord har ervervet en attraktiv eiendom og startet etableringsprosjektet.

– Hva finnes av grensehandel ved denne grenseovergangen fra før?

– Det er en ICA Nära Fjällboden i Hemavan, svarer Stefan Eriksson, medlems- og kommunikasjonssjef i svenske Coop Nord til Retailmagasinet.

Skal trekke norske kunder

Planen er at den nye handelsparken inntil krysset E12 og Stabbforsvägen, vis-à-vis det nye området Syterskalet, vil omfatte ny skiheis, et utvidet servicetilbud også med overnatting.

– Den fantastiske utviklingen og utvidelsen av Hemavan fortsetter. Det er her Coop Nord ønsker å bidra. Samtidig vil det øke fordelene for våre medlemmer og kunder, fremholder Henrik Skyttberg, adm.dir. i svenske Coop Nord i en pressemelding.

Coop Nord har kjøpt en eiendom fra Hemavan Exploatering AB (HEAB) for etableringen.

Hemavan er allerede en etablert skidestinasjon. Slalåm-ikonet Ingemar Stenmark er født og oppvokst Storuman kommune.

– Det er et viktig skritt for oss i denne satsingen. Nå tar vi fatt på arbeidet som HEAB har startet med forberedelser og planlegging. Dette innebærer blant annet dialog med eksisterende og nye interessenter. Vi ser frem til å utforme området til en attraktiv og velfungerende helhet, sier Lars Carlstedt, eiendomssjef i Coop Nord.

Tanken er at butikken både skal trekke norske kunder over grensen samtidig som den skal styrke tilbudet til innbyggere og andre besøkende til alpinanlegget.

Ny butikk i 2026

– Vi har lenge fulgt markedsutviklingen og sett etter et passende sted i Hemavan. Denne etableringen har et stort potensial og vil være positivt både for reiselivsnæringen og lokalbefolkningen. Vi har også positive erfaringer fra grensehandel i Jämtland med vårt Stora Coop i Storlien, kommenterer Henrik Skyttberg.

Investeringen krever imidlertid at det kommer på bordet en ny detaljplan for området, og byggetillatelse.

– Hva er tidsplanen for utbygging?

– Neste trinn i prosessen er å lage en detaljplan for området, som skal godkjennes av Storuman kommune. Coop Nord kan da søke om byggetillatelse for den ervervede eiendommen. Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lang tid det vil ta, men det vil nok ta noen år før byggetillatelsen er klar og vi kan begynne å bygge. Vårt håp er å kunne åpne en ny butikk med rundt 40 ansatte i 2026, avslutter Stefan Eriksson.

Neste trinn i prosessen er å lage en detaljplan for området,
Powered by Labrador CMS