F.v. Ernst Kåre Dybing (daglig leder PB Invest), Jan Egil Larsen (vinner av Årets franchisetaker), Jan Henrik Jelsa (den ene av to gründere og eiere av Pizzabakeren) og Henrik Jelsa (daglig leder for PB Drift og sønn av Jan Henrik Jelsa).
Frode Finsrud, Cappa
Vinneren av prisen Årets franchisetaker kommer fra Pizzabakeren
Jan Egil Larsen fra Pizzabakeren vant prisen Årets franchisetaker som ble delt ut på Franchisekonferansen i går.
Han har vært franchisetaker i Pizzabakeren i 17 år og er
involvert i 15 take away-restauranter, 10 som franchisetaker selv og 5 hvor
han er medeier.
Juryens momenter
• Vinneren er
et konseptmenneske
• Utfordrer
systemet konstruktivt innad og hjelper dermed å videreutvikle kjeden
• Står frem
med et godt eksempel – på alle kritiske områder av driften
• En synlig og
delaktig leder – tydelig, men gir også mye ros
• Lønnsomhet
som ligger godt over kjeden og bransjen, fra en tøff start til rekordoverskudd
• Suksesshistorie,
jobbet seg opp fra bunnen og drifter nå mange enheter, som et cluster.
– Jeg har jobbet mye, og det har vært gøy. Jeg hadde ikke så
mye da jeg begynte. Heldigvis fikk jeg fullfinansiering hos Flekkefjord Sparebank,
så all ære til dem, sier Larsen.
Hadde det blitt fiasko, måtte han ha flyttet hjem til mor,
erkjenner han. For han pantsatte alt han hadde. Men det gikk bra.
Stadig åpnet han flere restauranter, fire stykker bare de to
første årene. Både på Sørlandet og på Nord-Vestlandet hvor Larsen kommer fra.
– Hva har vært de viktigste faktorene når du har åpnet så
mange restauranter?
– Det er viktig å spille på lag med lokalsamfunnet og være
synlig. Jeg er et ja-menneske og proaktiv. Samarbeid med idrettslag har også
vært vellykket, svarer han.
Deler æren
Larsen vant prisen for sin restaurant i Molde, hans nr 5 i rekken
som ble åpnet i 2012 og som har vokst seg til den største og mest lønnsomme. I
Molde har han med seg et ektepar i driften: Torgrim og Renate Johnsen. Larsen vil
dele æren for suksessen i Molde med dem. Torgrim har nå en dobbeltrolle hvor
han både jobber for Molde-restauranten og for kjeden.
Suksessfaktorene
– Pizzabakeren har vokst kraftig i mange år. Hva er suksessfaktorene?
– Vi har de beste pizzaene, har greie priser og er gode på
levering, svarer Larsen kontant.
– Og hvilke personlige egenskaper mener du at du selv har
som har bidratt til at du har gjort det så bra at du er kåret til Årets franchisetaker
i Norge?
Larsen nøler litt fordi han kvier seg for å snakke positivt om
seg selv, men svarer:
– Jeg er tro mot konseptet, og er nok en perfeksjonist. I tillegg
er jeg en tydelig, men rettferdig leder. Jeg mener at jeg går foran med et godt
eksempel.