Tysklands Angela Merkel og EU-president Donald Tusk sammen med president Donald Trump. Foto: EU Council, 2017.
Tysklands Angela Merkel og EU-president Donald Tusk sammen med president Donald Trump. Foto: EU Council, 2017.

Ekspert frykter full handelskrig

Det brygger opp til handelskrig mellom USA, Europa og Kina etter at Donald Trump annonserte en dramatisk økning i toll på stål og aluminium.

Publisert

ARENA-forsker Guri Rosén, ekspert på handelspolitikk, frykter Norge som Europas største aluminiumsprodusent vil rammes hardt.

USAs president Donald Trump har annonsert økt toll på import av stål (25 prosent) og aluminium (10 prosent) til USA, for å leve opp til et sentralt valgkampløfte om å bekjempe «urettferdig handel» og å beskytte amerikanske industriarbeidsplasser.

Norge er Europas største produsent av primæraluminium med en produksjon på om lag 1,2 millioner tonn per år, ifølge Norsk Industri. Godt under 1 prosent av norsk aluminiums- og ståleksport går til USA, men endringen vil likevel være merkbar for store norske bedrifter som Hydro. Men det farligste for Norge blir hvordan andre land nå reagerer på Trumps toll, sier EU-forsker og handelsekspert Guri Rosén ved ARENA Senter for europaforskning, UiO:

– Norge bør være redd for at de store eksportørene av stål og aluminium til USA, særlig Kina, nå kommer til å snu sin eksport mot Europa. Dette vil gi økt konkurranse, som kan bli et stort problem for norsk industri. Mange europeiske arbeidsplasser står nå på spill, særlig hvis Trumps tiltak blir varige. I tillegg vil det være ille for norske bedrifter dersom flere land svarer med å innføre tilsvarende proteksjonistiske tiltak. Da er handelskrigen i gang! sier Rosén.

EU ved handelskommisær Cecilia Malmström, har gjort det klart at de vil ta saken til Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– President Bush innførte i 2002 liknende endringer i tollsatser på stål, noe WTO besluttet var ulovlig. Men utforingen er at Trump begrunner den dramatiske endringen i toll med nasjonal sikkerhet, og da sliter WTO. Det å innføre handelsbegrensende tiltak av hensyn til nasjonal sikkerhet, er nemlig tillatt. USA kan dermed hevde at dette ikke er en sak for WTO-panelet. Og det er lite sannsynlig at WTO-panelet vil gå til det skritt å trekke i tvil USAs begrunnelse for økte tariffer. Det gjør det vanskeligere for EU og Norges muligheter å appellere til WTO, sier Rosén.

– Man kan tenke seg at EU truer med å innføre straffetoll på andre amerikanske varer, for eksempel ikoniske amerikanske merkevarer som whisky fra Kentucky, juice fra Florida og Harley-Davidson-motorsykler. Vel så viktig for EU blir det å beskytte seg mot økt press på det europeiske markedet. Som en følge av de økte amerikanske tariffene er det en reell fare for at stålsektoren – der det er betydelig global overproduksjon – vil snu seg mot EU. Innenfor WTO er det imidlertid mulig å opprette såkalte «safeguards» dersom importen av ett produkt brått øker dramatisk. Det innebærer at EU innfører restriksjoner på kjøp av stål og aluminium fra resten av verden - også Norge, sier Rosén.

Spørsmålet folk nå stiller seg er om noen enkeltland får unntak når tiltakene trer i kraft neste uke. I 2002 var for eksempel Canada og Mexico unntatt tarifføkningene. Rosén tror noen land sitter og venter på muligheten for at det kan komme unntak. Kanskje også Norge?

– Man bør vel forvente at næringsministeren signaliserer en norsk strategi rimelig kjapt. Trussel om mottiltak er mindre virkningsfullt fra Norge enn fra EU, men muligens kan Norge forhandle frem unntak? Vel så viktig blir det å følge nøye med på hva EU gjør i WTO. Dersom EU innfører «safeguards», vil det være svært negativt for norsk industri, sier Rosén.

Powered by Labrador CMS