Koch Kjøpesenter er ‘selve hjertet i Bodø sentrum’ og har i flere tiår slitt med rusmiljøet i byen.
Koch Kjøpesenter er ‘selve hjertet i Bodø sentrum’ og har i flere tiår slitt med rusmiljøet i byen.

Politiet og kommunen medspillere for å rydde opp i rusmiljøet i Glasshuset

Politiet og kommunen skal bidra til å rydde opp rusmiljøet i Glasshuset i Bodø som har vært et stort problem for Koch Kjøpesenter i 20 år.

Publisert

I Avisa Nordland rykket nylig senterets eier, Johan Jørgen Koch, ut mot at rusmiljøet har fått lov til å prege Glasshuse i mange år.

Butikkeierne setter foten ned fordi Glasshuset er preget av vold, narkotika og tyveri: «Det foregår åpenlyst salg av narkotika, og det er ingen som gjør noe.»

Kontakt etablert

Men nå skjer det noe, ifølge Tomas Hansen Lønsetteig, som i vår gikk på som senterleder ved Koch Kjøpesenter og Glasshuset:

Senterleder Tomas Hansen Lønsetteig
Senterleder Tomas Hansen Lønsetteig

– Vi har etablert kontakt med Politiet og Bodø kommune. Vi har instituert ukentlige møter for å arbeide oss fram til en langsiktig løsning. Alle parter er innstilt på at vi må ta tiden til hjelp, sier Hansen Lønsetteig til Retailmagasinet. Koch Kjøpesenter er representert ved sikkerhetssjefen bakket opp av Thon Eiendom sentralt i den løpende kontakten med Politiet og kommunen.

På agendaen står tiltak for en opprydning i den uheldige lokaliseringen av rusmiljøet i det som karakteriseres som ‘selve hjertet i Bodø sentrum’.

– Foreløpig har vi hatt bare to møter så jeg kan ennå ikke si noe om hvilke konkrete tiltak vi vurderer. Glasshuset er en offentlig gate som setter begrensninger for hva som kan og bør gjøres. Og ikke mindre viktig: Vi har å gjøre med medmennesker i en vanskelig og sårbar situasjon, fremholder Hansen Lønsetteig.

Han poengterer at problemstillingen ikke er av ny dato, og den er kjent i alle storbyer i landet.

Problem i 20 år

Problemet har vært opp i mediene i alle fall siden 2002:

• «Varmestue for narkomane – Politiet bruker hele mannskapet i Glasshuset i helgene. Glasshuset i Bodø er definert som gågate og derfor åpent hele døgnet.» (Stavanger Aftenblad 8. februar 2002)

• «Tatt med narkotika i Glasshuset» (bodonu.no 11. oktober 2013)

• «Som en ivrig bruker av Burger King på blåmandaga kl. 1130 i glasshuset ser jeg mye rart der på dagtid, men i dag kjente jeg at jeg ble ordentlig provosert.

Det samles så mye narkomane der, og der sitter dem og deler ut poser med pulver seg imellom mens det står en flokk av barnehageunger maks 10 meter unna. Hva skjer når det går fullstendig galt der og det blir klammeri og i verste fall slåsskamp dem imellom relatert til stoff?

Den ene av de tre narkomane som satt der kom inn til Burger King og tigde etter penger hos meg. Jeg ba han pent om å gå, da han reagerte med å knytte neven til meg og kalle meg for en "lappfaen". (…) Noen må gjøre grep å følge opp dette.» (Leserbrev i Avisa Nordland 2. oktober 2016)

Powered by Labrador CMS