Unngikk å kaste kinogodteriet

Publisert

Oslo-kinoene er nok en gang blitt nødt til å stenge, men kinokioskene har godteri som må selges. For å slippe å kaste varene, har de havnet i Too Good To Go-appen.

Hittil er det solgt 100 poser med godteri fra Nordisk Film (NF) Kino Colosseum, Vika, Saga, Gimle og Asker. Mandag 8. mars skal Klingenberg i gang, og planen er at også Ringen og Symra skal «redde» godteriet på denne måten, samt NF Kilden i Tønsberg.

– Det har vært enormt populært, og varene er blitt utsolgt med én gang de annonseres i appen. Det er jo hyggelig oppi det hele. Kinosjefene, som bare er på jobb én dag i uka nå, har tatt imot Too Good To Go-brukerne, sier regionssjef Jannik Wahlberg i NF Kino.

– Det kan hende vi lager et lignende opplegg i andre nedstengte kommuner også. Vi går i alle fall i gang i Tønsberg, i tillegg til Oslo. Det er bedre at varene kommer til nytte enn at vi må kvitte oss med dem. Også vi er opptatt av bærekraft. Ikke minst får folk godis til en bra pris, sier Wahlberg, som sier de kan tenke seg å fortsette samarbeidet når kinoene åpner igjen, for å unngå godterisvinn.

– Koselig å ta imot gjester igjen

Kinosjef ved NF Kino Saga og Klingenberg, Erik Skjerve, solgte nylig rundt 30 godteposer fra Saga, og skal selge et nytt parti mandag 8. mars – godis fra Klingenberg, med hentested på Saga kino.

– Det har vært veldig koselig å ta imot noen gjester i kinoen igjen, selv om det er på en litt annen måte enn normalt. Folk spør når vi tror vi åpner igjen og sier de savner oss, så det var fint å komme på jobb, sier Skjerve, som sier at de åpner så raskt myndighetene tillater det.

– Vi har ikke ubegrenset med godteri, men det vi har, vil vi gjerne at folk skal få kjøpt. Det er alt fra sjokolade til drops og brus – en god del brus, faktisk. Jeg skal rigge meg til med munnbind og håndsprit ved Kaffebrenneriet inne på Saga kino og ta godt imot dem som kommer, sier han.

NF Kino er Norges største kinovirksomhet. De driver 21 små og store kinohus rundt i Norge.

Dagsrekord i appen forrige uke

Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go, sier de er glad for å kunne tilby en løsning.

– Situasjonen for kinoene, restaurantene og flere andre aktører er utrolig trist. Samtidig vil vi ikke at varer skal kastes, og erfaringen er at det fungerer godt å selge gjennom oss. NF Kino skal ha ros for å forebygge svinn, midt i en veldig vanskelig tid. Vi håper situasjonen bedrer seg snart og gleder oss til å gå på kino igjen, sier hun.

Pfründer sier at de gjerne også stiller appen til disposisjon for andre aktører som opplever at de sitter på mat, drikke eller godteri som lett kan ende som svinn nå som mye er stengt.

– Man pakker ned varene i poser og annonserer dem i appen til én tredjedel av fullpris. Vi har mange brukere nå – 1,3 millioner totalt på landsbasis – og det er rekordstor aktivitet om dagen. Torsdag 4. mars ble det satt dagsrekord, med 6885 solgte poser med overskuddsmat på én dag, sier Pfründer, som forklarer at mye av det som reddes gjennom appen er dagligvarer, bakervarer og kioskprodukter.

– Men vi samarbeider også med noen matprodusenter og leverandører. Nortura solgte for eksempel 40.000 porsjoner med overskuddsvarer gjennom oss i fjor, blant annet for å unngå at produkter som egentlig skulle til restaurant- og hotellmarkedet måtte kastes, sier Pfründer.

Powered by Labrador CMS