Mester Grønn fjerner mikroplast

Publisert

Fairtradesertifiserte julestjerner får skinne uten glitter.

Mester Grønn har tatt et valg og fjerner produkter som inneholder mikroplast fra sortimentet.

– Vi vet at vi risikerer tapt salg ved å velge bort produkter mange forbinder med jul, men for oss er miljø viktig og vi tror kundene er enig med oss når de forstår hvor mye skade mikroplast gjør, sier Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn.

For mange er blomster og julepynt et viktig element for å skape den rette julestemningen. Dessverre er det slik at mange juleprodukter inneholder mikroplast, blant annet i form av glitter, snø eller maling som ender i havet og i jorda. Glitter har en lei tendens til å spre seg absolutt overalt. Når vi vasker gulvet eller klærne det har festet seg i og heller ut vaskevannet så forsvinner det videre ut i havet.

Dropper glitter for miljøets skyld

– I mange år har julestjerner pyntet med glitter vært en vinner hos kundene. Blomster blir ofte kastet sammen med matavfallet, noe som kan være med på å spre glitteret ut i naturen. Vår erfaring tilsier også at mye av glitteret som markedsføres som miljøvennlig eller «mikroplastfritt» ikke er det. Derfor fjernet vi dette fra alle våre julestjerner i fjor. Av miljøhensyn har vi tatt et valg om ikke å selge noe med det tradisjonelle glitteret, forteller innkjøpsdirektør Anne Katrine Gangstad.

I år har de gått enda lenger og har fjernet alt av glitter, dekorsnø og maling som inneholder mikroplast fra sine avskårne blomster, julegrupper, potteplanter og julepynt.

– Vi ønsker heller at kundene velger våre Fairtradesertifiserte julestjerner som er vakre i seg selv, sier Gangstad.

– En hyggelig trend er også at det er større etterspørsel etter friske og naturlige produkter, sier hun.

Hva betyr det for kundene?

  • Ingen av de avskårne blomstene er pyntet med glitter. Grener og konglepynt vil skinne i sin naturlige prakt.
  • Glitter, maling og dekorsnø som inneholder mikroplast er fjernet fra alle blomster og planter.
  • Deres julegrupper er for det meste pyntet med naturpynt. Enkelte julegrupper er dekorert med en 100 % nedbrytbar maling eller glitter som er laget av glass og derfor helt uten mikroplast. I de sjeldne tilfellene det benyttes dekorsnø er den 100 % nedbrytbar og fri for mikroplast.
  • Glitteret som benyttes på julekuler er laget av glass og er dermed uten mikroplast.

Som Miljøfyrtårnsertifisert virksomhet skal de ikke bruke eller selge mikroplastholdige forbruksprodukter. Derfor besluttet Mester Grønn i 2019 at bruken av mikroplast skal fases ut i alle produkter Mester Grønn selger til sluttkunde og/eller forbruksprodukter som brukes til drift. Allerede julen 2019 ble det satt i gang en rekke tiltak for å redusere og til dels eliminere bruken av mikroplast på flere produktgrupper.

Hvorfor er glitter, snø og maling med mikroplast på planter et problem?

  • Glitter på planter har lett for å havne i naturen fordi planter ofte ender sitt liv i matavfallet. Matavfall brukes blant annet til å lage jord eller det kan brennes. Når matavfallet brukes til å lage kompostjord vil jorden inneholde mikroplast som spres videre ut i naturen.
  • Mye mikroplast ender i naturen via vaskevannet når vi vasker gulvet. Mikroplast tas opp av de fleste organismer, og ved siden av mekanisk skade som kvelning kan mikroplast bidra til å spre miljø- og helsefarlige stoffer som finnes i plasten.
  • Kommunene har ulike retningslinjer på hvordan blomster og planter skal kastes. Noen steder skal de kastes i matavfallet og andre i restavfallet. Blomster som er dekorert med glitter, snø eller maling bør alltid kastes sammen med restavfall.

Hva er mikroplast?

Mikroplast er plast som er mindre enn 5 mm. Mikroplast oppstår når plastgjenstander smuldrer opp i mindre biter, men kan også være fremstilt som tilsetningsstoff i forbruksprodukter.

  • Primær mikroplast (Microbeads): Små plastpartikler som blir produsert i denne størrelsen, for eksempel glitter.
  • Sekundær mikroplast er plastbiter som oppstår når større plastdeler smuldrer opp pga. UV stråling, mekaniske krefter, ving og vann. For eksempel plastemballasje (Kilde: fra Miljøfyrtårn).
Powered by Labrador CMS