Første hjemmetest for Covid-19 er her

Nettapoteket Apotera.no har startet salget av den første selvtesten for Covid-19 som er godkjent for det norske markedet. Nå kan du for aller første gang gjennomføre en Covid-19-test på en sikker måte i ditt eget hjem. Testen tas i fremre del av nesen og man får raskt svar.

– Dette er den første Covid-19 selvtesten på det norske markedet som er godkjent for private brukere. Du tar enkelt en test i fremre del av nesen, og testen leses av etter 15 minutter uten bistand fra helsepersonell, sier farmasøyt Marthe Amundsen i Apotera.no.

Den nye selvtesten er et godkjent medisinsk utstyr, CE-merket og har norsk tekst og bruksanvisning.

– Hjemmetesten gir et nokså sikkert resultat, tester har vist over 98% nøyaktighet. Den kan gi en trygghet til den enkelte og er et fint supplement hvis man er usikker på om man er smittet, før deltagelse på sosiale sammenkomster eller andre arrangementer, forklarer Amundsen.

Trygg – men ikke offisiell dokumentasjon

Selv om testen gir et trygt resultat, anbefales den ikke som eneste grunnlag for å diagnostisere eller utelukke Covid-19. Den gjelder ikke som offisiell dokumentasjon for eksempel i forbindelse med reiser.

Private tester er foreløpig ikke godkjent som offisiell dokumentasjon. Dette er nok ikke knyttet til hvor trygg testen er, men på grunn av at myndighetene skal være sikre på hvem som har tatt testen og at den er utført på riktig måte.For reisedokumentasjon trenger du fortsatt testresultat fra offentlig eller privat helsevesen, forklarer Amundsen.

Mer skånsom test

En fordel med den nye testen er at den tas i fremre del av nesen

– Noen har vegret seg for testing på grunn av at vattpinnen må ganske langt inn i nesen og ned i halsen. Den nye selvtesten er vesentlig mer skånsom, ettersom du tar den selv i fremre del av neseboret. Imidlertid vil nok en test tatt dypere i nesesvelget være mer følsom, og kunne avdekke mindre virusmengder. Husk også at barn under 14 år bør assisteres av en voksen, sier Amundsen.

Den nye selvtesten inkluderer testpatron, steril vattpinne, prøverør, buffer, prøverørholder og bruksanvisning på norsk og kan kjøpes i pakninger med en, fem eller ti tester.

Powered by Labrador CMS