19,5 færre konkurser i detaljhandel

Publisert

Nye konkurstall fra data- og analyseselskapet Bisnode viser at det fortsatt er færre konkurser og tvangsavviklinger enn i fjor. Imidlertid er nedgangen mindre enn i de andre månedene i år.

– Det kan være et tegn på at den ventede konkursbølgen som følge av korona-krisen snart er på vei, sier konkursekspert.

407 bedrifter gikk konkurs i november 2020 mens 42 ble tvangsavviklet. Dette er en nedgang på henholdsvis 6,2 og 19,2 prosent sammenlignet med november 2019, og gir en samlet nedgang på 7,6 prosent for november i år. Hittil i år har vi opplevd en samlet nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 13,3 prosent sammenlignet med i fjor.

– Selv om det etter alt å dømme blir oppsiktsvekkende få konkurser i 2020 på tross av krisetider, ser vi nå at nedgangen er i ferd med å flate ut, forteller konkursekspert Per Einar Ruud i Bisnode.

–Vi ser at støtteordningene som nå iverksettes er mindre generelle og mer restriktive enn ordningene fra tidligere i år, men samtidig vil det nok redde noen fra å gå overende. Imidlertid har nok mange brukt opp reservene snart, sier han, og spår derfor at konkursfaren ikke er over, men at det kun tar lenger tid enn ventet. – Jeg tror nok vi må vente til våren 2021 før vi ser den sanne effekten av korona-krisen for næringslivets del, sier Ruud.

Én bransje er mest påvirket av krisen

Den eneste bransjen som fortsatt har en økning i konkurser og tvangsavviklinger er Hotell- og Restaurantbransjen. Denne bransjen har hatt en økning på 1,1 prosent hittil i år sammenlignet i fjor.

– Økningen i antall konkurser for denne bransjen har avtatt utover året, men det er liten tvil om at dette er en bransje under sterkt press med nedstenginger og reduserte skjenketider, sier Ruud.

Selv om Hotell- og restaurantbransjen har hatt en økning i antall konkurser og tvangsavviklinger, opplever de andre bransjene en nedgang i antall konkurser. Tjenesteyting er bransjen som sliter mest etter Hotell og Restaurant, med en nedgang totalt på 5,8 prosent sammenlignet med de første 11 månedene i fjor. Detaljhandel har opplevd en relativt stor nedgang med 19,5 prosent og Bygg og Anlegg en enda større nedgang med hele 21 prosent.

– Det at den største «konkursbransjen», Bygg og Anlegg, går såpass bra betyr mye for totalen, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS