Senterleder Mette Kiilerich: – Biene trives på taket av Liertoppen.

Bi-næring på Liertoppen

Honningproduksjon på sentertaket på Liertoppen er et summende uttrykk for Citycons og senterets miljø- og bærekraftprofil.

Av Odd Henrik Vanebo

Slik selges budskapet – ‘Bier på Lier’ – inn via digitale medier.

Liertoppen senter har engasjert en profesjonell birøkter, Alexander Heier du Rietz, som i april etablerte to bisamfunn på senterets tak, hvor 160.000 bier i full jobb trives og forventes å produsere 80 kilo ekte, god honning til høsten.

Senterleder Mette Kiilerich forklarer:

– Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier – på fagspråket kalt droner som har som sin eneste oppgave å befrukte dronningen, samt inntil 80.000 arbeidsbier som er dronningens døtre.

Hun opplyser at satsingen på denne bi-næringen på Liertoppen, er et summende uttrykk Citycons og senterets miljø- og bærekraftprofil:

– Biene tar vare på naturen ved å pollinere planter og trær. Lier er et enestående naturområde med både blomstereng, mark og nektar som vil sikre god honningavling av fineste kvalitet.

‘Bier på Lier’

Digitale kanaler brukes til å opplyse om prosjektet. Under tittelen ‘Bier på Lier’ skriver Liertoppen på sin hjemmeside: "Som en del av vår bærekraftstrategi har vi inngått samarbeid med birøkter Heier du Rietz for å gjøre Liertoppen senter enda litt grønnere."

Birøkter Alexander Heier du Rietz i full sving med å håndtere biene i de fire kassene som inngår i hvert av to bisamfunn.

Biene må besøke 20 millioner blomster for å produsere 1 kg honning. I bikubene er det 50-60.000 bier om sommeren. Biene samler pollen og nektar fra blomsten som blir til honning.

God respons

Responsen på bi-prosjektet?

– Utelukkende positiv – masse ‘likes’ på Facebook. Vi var også i ferd med å etablere et samarbeid med en lokal barnehage som skulle male trappene opp til bisamfunnene på taket, men det måtte skrinlegges på grunn av tiltakene knyttet til koronapandemien. Vi konstaterer likevel av bi-prosjektet følges tett lokalt, sier Mette Kiilerich til Retailmagasinet.

Mange bærekrafttiltak

Vi tyr til faglitteraturen: I bikuben finnes det mange oppgaver for arbeiderbiene: rengjøring, larvepassing, dronningoppvarter, soldater og lagerarbeidere.

Dronene har tykkere kropp og større øyne enn arbeiderbiene, men mangler giftbrodd og kan derfor ikke stikke. Deres oppgave er utelukkende å befrukte en dronning – noe kun enkelte av dem oppnår.

Kiilerich presiserer at det ikke er kun en gimmick, men føyer seg pent inn i rekken av bærekrafttiltak Liertoppen senter har iverksatt de siste årene: redusert energiforbruket og ikke minst mindre miljøbelastning blant annet ved miljøstasjonene avfallssortering:

– I år har vi som mål 75 prosent kontroll på vannbruken, samt fokus på utslipp. Vi er Breem-sertifisert og jobber p.t. med et NO1-prosjekt i samarbeid med Ishavskraft og Norges forskningsråd for å redusere KWT. Bi-prosjektet er et litt mer spektakulært tiltak på toppen – bokstavelig talt.

Bi-prosjektet kostbart? Hva skal honningen brukes til? – Selvfølgelig må vi betale for å engasjere en profesjonell samarbeidspartner, men det er en kalkulert kostnad. Honningen skal selvfølgelig over på glass når den tid kommer. Hva den skal brukes til, er bestemt, men foreløpig konfidensielt, sier Mette Kiilerich hemmelighetsfullt.

Tre sentre med bier på taket

Tre norske kjøpesentre har profilert seg med bier og honningproduksjon på taket. Alna Senter var først ute i 2015, og senere har Storo Storsenter og altså Liertoppen kommet etter.

Powered by Labrador CMS