Varehussjef Anders Næss på Obs City Lade
Anders Næss er varehussjef på Obs City Lade, landets største på dagligvarer siden 1968.

Obs City Lade er Norges største på dagligvare

Siden 1968 har Obs City Lade i Trondheim vært landets største dagligvarebutikk. Desemberomsetningen tilsvarer årsomsetningen hos en normal norsk dagligvarebutikk.

Publisert

Landets største dagligvarebutikk ligger på Trøndelags største kjøpesenter, City Lade. Egentlig er det mer enn en dagligvarebutikk ettersom det inngår både faghandel, servering, stor kiosk og servicestasjon. Varehus er kanskje en mer riktig betegnelse.

Hege Haugen er avdelingsleder for ‘hus og hjem’
Hege Haugen er avdelingsleder for ‘hus og hjem’

En stor arbeidsgiver

Overfor Retailmagasinet gjør varehussjef Anders Næss gjør opp status for omsetning, bemanning og størrelse:

– I fjor hadde vi en netto omsetning på 762,6 mill.kr., en vekst på 3,2 prosent mot året før. Den rene dagligvareveksten var på omtrent 6 prosent.

Antall ansatte varierer litt ut fra tiden på året, men på det travleste rett før jul hadde de rundt 220 medarbeidere. Så man kan trygt si at varehuset er en stor arbeidsgiver. Arealet med baklager er på 11.262 kvadratmeter.

– Her har vi også en sportsbutikk som noterte seg for 67 millioner kroner i omsetning i fjor, en kafé som solgte for 13 millioner, i tillegg til at vi er store på annen faghandel. Det er vel rett å si at vi er mer enn en dagligvarebutikk, sier Næss.

– Meget stort dagligvaresortiment?

– Vi har det aller meste. Et stort utvalg av dagligvare og lokalmat, med egen bakeriavdeling og salatbar. Kiosken vår er Norges største på tipping og soft-is. Vi har Obs kafé, og en egen selvbetjent YX-stasjon. Sportsbutikk har utvidet sortiment med en rekke merkevarer, og i hypermarkedet har vi en hjem- og underholdningsavdeling med et stort utvalg av elektriske artikler, byggevarer og det meste man trenger av småartikler til hjemmet, svarer butikksjefen.

Trønderne har valfartet hit

– Hva gjør Obs City Lade attraktivt for kundene?

– Helt siden vi åpnet dørene som Domus Stormarked i oktober 1968 har trønderne valfartet hit for det store utvalget og gode tilbud. Det er nok fortsatt pris og utvalg som trekker kundene hit. I mange år var hypermarkedet frittliggende, men etter hvert har Coop Midt-Norge bygd det om til City Lade, som er landsdelens største kjøpesenter med over 2 milliarder kroner i omsetning. Senteret har god tilgjengelighet, bra med parkering og stort butikkutvalg. Også vet jeg at mange legger turen til oss på grunn av den legendarisk soft-isen i Obs-kiosken.

Morten Dahl er leder for Obs Sport.

Landets største på kampanje

– Størst på pant: Skyldes det både butikkens størrelse og den nye, kraftige pantemaskinen?

Sonja Hildrum driver kafeen på Obs City Lade.
Sonja Hildrum driver kafeen på Obs City Lade.

– Ja, det handler nok om denne kombinasjonen. Vi har alltid vært store på pant, men Tomra R1 automaten har gitt et skikkelig løft. Når kundene først har sett hvor tidsbesparende og renslig det er å pante på denne måten, ønsker de ikke å gå tilbake til en vanlig automat der man må mate en og en flaske. I fjor ble det pantet 8,6 millioner bokser og flasker hos oss, en vekst på 17 prosent mot året før. 

– Gjør dere noe spesielt i butikkdriften?

– Obs er landets største på kampanje, og krever at man er effektive i å rigge opp og ned, der har vi svart belte. Med våre volumer, er det også viktig med god logistikk. Når julebrusen kommer inn, får vi levert 120 paller. Da skal du ha god kontroll på vareflyt og lager, sier Næss.

Til Halloween går det fire tonn gresskar. En desember-omsetning hos dem er som en årsomsetning hos en normal norsk dagligvarebutikk. Det stiller litt andre krav til både ledelse og drift.

– Gjort store investeringer?

– Vi investerer mye hvert eneste år i å holde butikken attraktiv. Den største enkeltinvesteringen vi har gjort i senere tid, var da vi skiftet ut store deler av kjøl og frys for noen få år siden. Det kostet oss rundt 15 millioner kroner. I år har vi et investeringsbudsjett på 8 millioner, der vi blant annet skal flytte litt på kiosken og informasjonsskranken, pusse opp garderobene for de ansatte og oppgradere boligavdelingen, opplyser Anders Næss.

Tove Wiik Johansen og Obs City Lade selger hvert år over 7000 julestjerner.
Tove Wiik Johansen og Obs City Lade selger hvert år over 7000 julestjerner.

 

 

Powered by Labrador CMS