Lyst tregulv i et butikklokale. Stabler med varer utstilt.
Mørke teppegulv er erstattet av lyse tregulv.

Gikk fra mørke, tunge teppegulv til lyse tregulv

Bytte av gulv er en av de største forandringene i det nye butikkonseptet hos JYSK. Tidligere hadde butikklokalene mørke, tunge teppegulv, disse er nå erstattet av lyse, tregulv og oppleves som renere og lysere.

Publisert

Omleggingen til det nye interiørkonseptet startet i 2018 og av 106 norske JYSK-butikker er nå 65 butikker ferdig konvertert. Expedit er totalleverandør av innredningskonseptet, og gulvene er produsert av Forbo, en stor produsent av gulvbelegg. Samtlige butikker får det samme gulvet og fra samme leverandør.

Designstaver med trepreg

I JYSK sine butikker har de valgt å bruke et Allura LVT-designgulv hvor LVT står for Luxury Vinyl Tiles.

Portrett av Dragan Sladojevic.
Dragan Sladojevic, konseptsjef i JYSK.
William Granquist, Key Account Manager, hos Forbo.

– Vi går fra å ha tepper i butikken til et mer rent inntrykk med lyst gulv, sier Dragan Sladojevic, konseptsjef i JYSK.

Noen fordeler med gulvet er at det har dimensjonsstabilitet, er slitesterkt og har mange designmuligheter.

– Allura Flex leveres med et slitesjikt på 0,55 og 1 mm. Jysk benytter slitesjikt 0,55 mm da dette erfaringsmessig er mer enn godt nok i retailmarkedet. I lokaler med høyere belastning benyttes gjerne 1 mm slitesjikt. Det vi gjerne ser er at de segmentene som benytter LVT ofte har en høyere uskiftingsfrekvens enn i lokaler med banevare. Dette henger sjelden sammen med slitasje, men heller et ønske og behov om å til enhver tid ha moderne lokaler, opplyser William Granquist, Key Account Manager, hos Forbo.

Det nye gulvet

– Det nye gulvet er enkelt å vedlikeholde, og gir oss det ønskelige elementet som gjør at butikken får den Skandinaviske stilen, sier Sladojevic. Flisene er formet som rektangulære staver og limes på plass og er lette å legge. Dette er en stor fordel når det er så mange butikker og så store areal som skal oppgraderes. Det er JYSK sitt eget E-team som gjennomfører denne jobben.

Kolleksjonen har mange ulike tregulvdesign i ulike plankestørrelser. Fargen som er valgt til de nye gulvene hos JYSK er light honey oak.

– I løpet av det siste året har E-teamet lagt 25 400 kvadratmeter med gulv. Det fastlimte gulvbelegget har maksimal sikkerhet og ytelse, fortsetter Sladojevic.

Skandinavisk design

Kolleksjonen kan fås med en matt overflate og en med naturlig trefiber. JYSK har valgt en LRV (Light Reflectance Value) på 37 %. Det vil si at gulvene reflekterer en lysmengde på 37 % når det blir belyst av en lyskilde. Til sammenligning har sort en lysrefleksjonsverdi på 0 % og absorberer alt lys, mens hvit har en lysrefleksjonsverdi på 100 % og holder en bygning lys og kjølig.

Interiør i en Jysk-butikk. Grå vegger lyst tregulv. skrivepult og stol, skjenk, bilder på veggen.
Det nye gulvet er enkelt å vedlikeholde, og gir JYSK-butikkene den rette Skandinaviske stilen.

Refleksjonsverdien kan også kobles opp mot strømforbruket der lysere farger trenger mindre belysning, og er en direkte besparelse for miljøet. I det nye butikkonseptet er det lagt stor vekt på belysning og derfor er fargen på gulvet viktig, for å gi det rette skandinaviske designinntrykket.

– De senere årene har etterspørselen etter LVT økt, spesielt i segmentene retail, hotell, restaurant og kontor. Økt etterspørsel og produksjon har ført til at LVT har blitt et prisgunstig alternativ til heterogene vinylbelegg på rull, kan Granquist fortelle.

– Allura Flex har en trinnlydsdemping på 14 dB, noe som er trinnlydsforbedring mellom etasjene. Halvharde gulv har begrensede akustiske egenskaper innad i rommet. Jysk har valgt en LVT med en tykkelse på 4 mm. Denne gir økt komfort for de ansatte som skal oppholde seg i butikken gjennom en hel arbeidsdag. Over tid opplever vi at dette er svært viktig for de ansatte, fortsetter Granquist.

William Granquist foran ulike gulvprodukter fra Forbo.
Økt etterspørsel og produksjon har ført til at LVT har blitt et prisgunstig alternativ til heterogene vinylbelegg på rull, kan Wiliam Granquist fortelle.

Renhold og vedlikehold

Dette gulvet krever ingen gulvpleiemiddel, men renholdes vekselvis med tørre og fuktige metoder, f.eks. støvsuging og mopp. En pH-nøytral såpe brukes ved behov. Produsenten opplyser at periodisk vedlikehold med tørrpolering, alternativt spraypolering gjøres når det er nødvendig for å friske opp gulvet. Til dette brukes en highspeed-maskin med ca 1.000 rpm (omdreininger per minutt) med hvit eller rosa rondell, eller en lavhastighetsmaskin og rød rondell med 300–500 rpm.

Miljøvennlig produksjon og produkter

– Vi liker å si at vi har en Allura for alle, sier William Granquist. Allura LVT-gulvene fra Forbo produseres i selskapets egen fabrikk i Nederland. Produktet er selvsagt 100 % ftalatfritt og opp mot 60 % av innholdet i baksiden er av resirkulert materiale. Vi benytter 100 % fornybar energi i produksjonsfasen.

Produksjonen gjennomføres med utvalgte råvarer som er kontrollert så de holder høy kvalitet. I og med at alle sjikt i produktet produseres i Forbos egen fabrikk, og at det ikke benyttes prefabrikerte sjikt med fyllmiddel, innebærer det at ikke noe råmateriale går til spille i produksjonsprosessen. Alle deler av Allurakolleksjonen produseres med høye miljøkrav og samtlige produkter i serien er ftalatfrie.

Senger/madrasser som står utstilt i et Jysk-butikklokale.
Her er det nye gulvet på plass i sengeavdelingen i den nye butikken i Alta, som åpnet i desember i fjor.
Powered by Labrador CMS