– Med korona-krise i store deler av næringslivet er det oppsiktsvekkende at færre går konkurs, det tyder på at støtte-pakkene har hatt ønsket effekt, sier Per Einar Ruud i Bisnode.
– Med korona-krise i store deler av næringslivet er det oppsiktsvekkende at færre går konkurs, det tyder på at støtte-pakkene har hatt ønsket effekt, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Laveste konkurstall siden 2012 – 12,3 prosent ned for detaljhandel

Publisert

Detaljhandel har en nedgang i antall konkurser på 12,3 prosent i første halvår, melder Bisnode.

I juni gikk 354 bedrifter (alle bransjer) konkurs, og 254 ble tvangsavviklet av myndighetene. Det er en samlet nedgang på hele 20,1 prosent fra juni i fjor, og de laveste konkurstallene for juni siden 2012. For årets seks første måneder registreres det en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 8,8 prosent.

– Med korona-krise i store deler av næringslivet er det oppsiktsvekkende at færre går konkurs, det tyder på at støtte-pakkene har hatt ønsket effekt, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Det er bransjen hotell/restaurant som har hatt den største økningen i konkurser hittil i år. Først med nedstenging, og så med begrensninger på antall gjester, har denne bransjen fått oppleve tøffe tak under korona-krisen. 17,4 prosent flere har gått overende enn i første halvår 2019, viser tall fra Bisnode.

Samlet gikk 608 bedrifter overende i juni.

– Vi har sett nedgang i konkurser i mars, april, mai og juni. Hittil i år ligger konkurser og tvangsavviklinger samlet 8,8 prosent under fjoråret.

– Både vi og andre eksperter har forventet en stor økning på grunn av korona-krisen, men hittil ser det jo bedre ut enn på lenge. Det fremstår ganske klart at regjeringens pakker med kreditter og støtte til faste kostnader har hatt ønsket effekt, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode. ­

– Men vi tror fortsatt det vil komme en økning i konkurser over sommeren, legger han til.

Verst for hotell og restaurant

Det er bransjen Hotell/restaurant som har hatt den største økningen i konkurser hittil i år. Først med nedstenging, og så med begrensninger på antall gjester, har denne bransjen fått oppleve tøffe tak under korona-krisen. 17,4 prosent flere har gått overende enn i første halvår 2019. – Med nedgang på 8,8 på prosent for næringslivet totalt sett ser det ut til at hotell og restaurant bærer den største belastningen av korona-krisen, forklarer Ruud.

I Bygg og Anlegg, som er den bransjen med flest konkurser, har det vært en nedgang på hele 24,5 prosent i årets seks første måneder. Videre har Lagring og Transport, som er nært knyttet til detaljhandel, en nedgang på hele 30,6 prosent hittil i år.

Powered by Labrador CMS