9 personer står på taket med solcelleanlegget.
Alle som var med på åpningen av solcelleanlegget strålte som soler da kontakten kunne settes i.

Solceller en no-brainer på ALNA Senter

Lønnsomt næringsliv og grønn politikk går hånd i hånd på Alna senter. I slutten av juni åpnet Alna Senter, Oslos største solenergianlegg. Et 12 000 kvadratmeter stort solcelleanlegg er bygget så her blir det mye ren og billig energi.

På ALNA Senter møtes Miljøpartiet de grønne og næringslivet. Politikk blir gjort om til virkelighet. Stortinget har nå vedtatt at solenergi skal bygges ut til 8 TWh innen 2030. Det gjør at mange slike tak skal benyttes og kan bidra. Kortreist energi er bra for alt.

– Vi skal bruke solenergi for alt det er verdt når vi henter nye leietakere og fortelle publikum at vi er miljøbevisste. Vi jobber hele tiden med miljøtiltak fordi vi har oppdaget at det er lønnsomt. Her jobber vi med miljø i alle felt, sier Hans Georg Helberg, senterleder på ALNA Senter.

Nå er 12 000 kvadratmeter på taket dekket av solceller. Det vil dekke 1/5 av forbruket på senteret.

– Vi har store takflater og ønsket en forutsigbarhet på strømprisene. Strømprisen har vært veldig variabel, sier Sivert Vullum, prosjektsjef i ALTI forvaltning.

Driftstiden for anlegget er minst 30 år og nå er det solen som leverer gratis energi til anlegget.

– Jeg håper mange lar seg inspirere fordi vi har et stort uutnyttet potensial. Jeg håper vi ser en rekke bygg og næringsaktører som hopper på denne viktige utviklingen, sier Une Bastholm og Rasmus Hansson, stortingspolitikere fra MDG.

Over 20 000 000 kg CO2 spares inn med et slikt anlegg. Når ALNA Senter legger seg frampå og tar miljø-grep så kommer besparelsene. 1 700 000 kilowattimer per år er et solid bidrag, og all energien produseres uten naturinngrep og uten konflikter.

Une Bastholm fog Morten Nordheim holder hver sin ende av to ledninger med kontakt og støpsel som skal kobles sammen.
Une Bastholm fra Miljøpartiet de grønne og Morten Nordheim fra Joh Johannson eiendom setter i kontakten.

– Vi har fått ryddet opp i veldig mye gammel infrastruktur. Vi har fornyet eiendommen i tillegg til at vi har fått et mer bærekraftig bygg, sier Erik Sand, fagsjef eiendom Alti Forvaltning.

En solid jobb er gjennomført

  • Gamle elektrotavler og infrastruktur er skiftet ut og modernisert slik at senteret er klart for flere 10-år fremover.
  • Prosjektet inkluderte bl.a. at Skandinavias lengste kran måtte hentes, og løftet inn alt materiellet på nattestid.
  • I påsken ble senteres strømløst mens utskiftinger ble utført. Alt ble klart til åpningstiden for butikkene.
  • 4 måneder byggetid
  • HMS er i fokus og arbeidet må gjøres når ingen butikker er åpne.

 – Alle tak i Oslo burde vært fylt med solceller fordi det plager ingen og den skaper energi hver dag. Så solceller er sånn sett en no-brainer, sier Morten Nordheim, daglig Leder i Joh Johannson Eiendom AS.

Anlegget på ALNA Senter er det største anlegget i Oslo og setter en ny standard for hva man kan bygge. Alle bygningseiere har muligheter med solenergi.

– Å levere gode anlegg til pionerer, de som legger seg frampå for å gjøre gode og fornuftige miljøtiltak – det er en veldig god dag på jobben, sier Thor Christian Tuv, daglig Leder i Solenergi FUSen, som har levert anlegget på Alna. (Pressemelding)

Senterleder Hans Georg Helberg og Une Bastholm fra Miljøpartiet følger godt med når Daglig Leder Thor Christian Tuv i FUSen forteller om teknologien.
Senterleder Hans Georg Helberg og Une Bastholm fra Miljøpartiet følger godt med når Daglig Leder Thor Christian Tuv i FUSen, forteller om teknologien.
Powered by Labrador CMS