SOMMERJOBB: Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke. Foto: Virke

Vi trenger en sommerjobbdugnad

Færre unge tar sommerjobb, og en fersk undersøkelse viser at den nedadgående trenden ikke vil snu. Virke mener at flere norske ungdommer bør få erfaring som sommervikar og inviterer til sommerjobbdugnad.

Publisert

– De unge må ikke bli jobbsnobber. All arbeidserfaring teller positivt, og en sommerjobb kan være inngangsporten til arbeidslivet, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

Hun mener også bedriftene må tenke langsiktig, og innse at en sommervikar kan være et talent for fremtiden.

– Dagens ungdommer er mer ambisiøse enn noensinne. De kan bidra positivt i din virksomhet i dag, og de kan bli en kritisk ressurs for din virksomhet i fremtiden, sier Madsen.

Snur ikke nedadgående trend

Virkes medlemsundersøkelse viser at fire av ti virksomheter i tjenestenæringene har planer om å ansette sommervikarer denne sesongen. 55 prosent skal ikke ansette noen i sommerjobb.

Resultatene fra medlemsundersøkelsen ble presentert på Virkes konjunkturseminar i dag.

– Vi skulle gjerne sett at pilene pekte oppover og at flere unge fikk arbeidserfaring fra sommerjobb. Men det er ingen tegn til at den negative trenden vil snu. Dette bekymrer meg fordi arbeidslivet er den beste og viktigste læringsarenaen. Det er flott at de unge tar mer utdanning, men det hjelper lite å ha lest alle bøker i verden hvis du har null jobberfaring, sier Madsen.

Økte kompetansekrav

Det er spesielt i tjenestenæringene, hos Virkes medlemmer, at unge får sitt første møte med arbeidslivet, slik som handel, service og reiseliv.

– Sommerjobber har vært utbredt i bransjer med lavere kompetansekrav, men fremover vil også disse bransjene kreve høyere kompetanse. Mange unge har hatt sitt første møte med arbeidslivet som sommervikar i en butikk. Men digitalisering, automatisering og økt netthandel kan gjøre det vanskeligere, sier Madsen.

– Min påstand er at de fleste virksomheter likevel har oppgaver unge kan få bryne seg på. Her bør alle ta ansvar for å ruste morgendagens arbeidstakere med relevant erfaring, sier Madsen.

Får støtte av Høyre

Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde mener også at sommerjobb er en kjempemulighet til å få arbeidserfaring og at sommervikarer kan være merkevarebygging for bedriftene.

– Handel og dagligvare er allerede veldig gode på å gi folk mulighet, flere bransjer burde lære av dem, sier Nordby Lunde.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS