Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, forteller at vi må kjøpe færre plastposer i butikken.
Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, forteller at vi må kjøpe færre plastposer i butikken.

Vil ha slutt på denne typen “gjenbruk” – kjøp færre plastposer

Er du en av dem som tenker du er flink som gjenbruker plastposen fra handleturen når du putter den i søppelbøtta? - Dette er en vane du bør kutte i det nye året, sier miljørådgiver.

Publisert

Bruksområdet varierer fra kommune til kommune

● Innsamling i husholdningsavfall er kommunalt ansvar og løsningene varierer fra kommune til kommune.

● Det er ikke alle avfallstyper og steder som avfallsposer på rull er like godt egnet til.

○ Matavfall samles ofte inn i egne poser som distribueres av kommunen

○ Mange kommuner samler også plastemballasje i egne poser som distribueres av kommunen

○ I områder med avfallssug er det viktig at posene ikke går i stykker under transporten, så her kan det være strengere krav til posetykkelsen.

● Er du i tvil bør du sjekke med kommunen du bor i om eventuelle krav til avfallsposer.

På tampen av 2022 lanserte EU-kommisjonen nytt forslag til nytt emballasjedirektiv. Utkastet innebærer blant annet et forslag til krav om maksimalt 40 plastposer per person innen 2026. Norge ligger et godt stykke unna dette målet i dag.

– For å nå målet med 40 poser per person, må hver og en av oss redusere innkjøpet med over 100 poser. For nordmenn flest betyr det at flere vaner må endres, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Vi må større grad bruke avfallsposer på rull.
Vi må større grad bruke avfallsposer på rull.

Bruk restavfallsposer på rull

I Norge brukes plastposene til mer enn bare handleturen. De fleste av oss bruker også plastposer til søppelbøtta. I plastposerapporten for 2021 som hvert år publiseres av Handelens Miljøfond ble det antatt at rundt 83 prosent av bæreposene ble gjenbrukt som avfallspose.

– Det er en godt innarbeidet vane, og mange vet ikke hva alternativet er. Vi jobber for å redusere plastposebruken i Norge, og oppfordrer så ofte vi kan til bruk av handlenett. Et av de første spørsmålene vi får er hva man da skal bruke til søppelkassa. Svaret er restavfallsposer på rull! Og vi sparer store mengder plast, og penger, på å gjøre nettopp det. Det burde motivere til å innføre nye gode vaner, sier Lind.

Kan spare 5.000 tonn plast

Norwaste har på oppdrag for Handelens Miljøfond regnet på hva det vil innebære i plastbesparelser å redusere antall plastbæreposer til det foreslåtte EU-taket og erstatte de med avfalllsposer på rull.

Henrik Lystad i Norwaste
Henrik Lystad i Norwaste

– Ved å erstatte 410 millioner av plastbæreposene med avfallspose på rull reduserer vi det norske plastforbruket med nesten 5000 tonn. Det tilsvarer vekten av mer enn 3000 biler. Årsaken er at avfallsposene er lettere. I tillegg kan de være bedre egnet med egen lukkeløsning, sier Henrik Lystad fra Norwaste, som har gjennomført studien.

Han påpeker at dette forutsetter at handlenettet blir tatt i bruk når man skal i butikken.

– Å erstatte være avhengige av handleposen fra butikken med dertil egnete avfallsposer kan derfor være et miljøvennlig nyttårsforsett for for å kaste søppelet vårt er en vane vi burde kutte i det nye året. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS