Digital tilbakekalling i dagligvare

Nå lanseres ReCall – dagligvarebransjens nye digitale tjeneste for tilbaketrekking og tilbakekalling av matvarer. Den portalbaserte tjenesten digitaliserer prosessen og gjør den både enklere, raskere og tryggere.

Publisert

En prosjektgruppe bestående av deltakere både fra leverandørsiden og kjedesiden (handelen) har siden sommeren 2018 vært med i utviklingen av ReCall – en nettportal utviklet av bransjeorganisasjonene Tradesolution og STAND (Standardiseringsutvalget for norsk dagligvarebransje). Etter en periode med testing og justering ble tjenesten offisielt lansert mot dagligvarebransjen i august. Fra 1.januar 2020 vil den nye portalen gjelde for tilbakekalling og tilbaketrekking av alle matvarer, og erstatter dermed et tidligere PDF-varslingsskjema i STAND.

– Det årlige anslaget for tilbakekalling og tilbaketrekking av produkter i Norge er rundt 2-300 tilfeller. Disse omfatter alt fra designfeil på forpakning til helseskadelig innhold i varene. Uansett alvorlighetsgrad støtter den nye ReCall-tjenesten prosessen, og sørger for rask, trygg og effektiv kommunikasjon mellom leverandør og kjede. Dermed økes også sikkerheten for forbrukerne, forteller leder Drift og support i Tradesolution, Stefan Lid.

Stefan Lid 

Mange fordeler

– Det er mange fordeler med at det manuelle PDF-varslingsskjemaet nå erstattes. I tillegg til en rask og effektiv kommunikasjon mellom partene, blir selve registreringen også forenklet og kvalitetssikret ved at den nødvendige produktinformasjoner hentes direkte fra EPD-basen, forteller Lid.

ReCall gir dermed trygghet fordi all nødvendig informasjon blir distribuert raskt og effektivt til alle aktuelle mottakere: Alle involverte kjeder og grossister som er registrert i ReCall vil raskt få informasjon om produktet og omfanget, og kan agere ut ifra hvilken situasjon som har oppstått.

– En annen stor fordel er at ReCall samler all dialog mellom partene på ett sted, noe som gjør at man unngår ukoordinerte e-poster i øst og vest. All kommunikasjon innenfor ReCall blir logget og lagret, og dermed kan man følge historikken til enkeltprodukter når dette er nødvendig. Ved bruk av enkle grensesnitt (API’er) varsles dessuten eksterne løsninger – så som apper – hos de aktuelle partene umiddelbart etter at saken er registrert i portalen, forteller Stefan Lid i Tradesolution.

Fornøyde brukere

Beate Furuto Folgerø er Kvalitetssjef produkt i Nortura og var med i prosjektgruppen under utviklingen av ReCall. Dermed er hun en av de som har gitt innspill og testet portalen det siste halvåret.

Beate Furuto Folgerø 

– Tidligere måtte vi kontakte mange på telefon eller e-post når det oppstod tilfeller av tilbakekalling/tilbaketrekking, noe som var tidkrevende og lite gunstig. Å ta en telefon under slike prosesser kan fortsatt være lurt, men det som er best med nye ReCall er at vi nå har en felles plattform som samler all kommunikasjon på en rask og effektiv måte. Dermed er slike prosesser mindre sårbare og mer effektive når flere personer er involvert, sier Folgerø.

– Litt barnesykdommer har det vært, men innspillene er tatt til følge og nå fungerer portalen fint slik jeg oppfatter det. At ReCall er nyttig for bransjen er det liten tvil om, sier Beate Folgerø i Nortura.

Madelene Brogren Lid

Sparer tid, unngår misforståelser

Også på forhandlersiden er det positive tilbakemeldinger. Konstituert direktør Trygg Vare og EMV i Coop, Madelene Brogren Lid, har også vært delaktig i testgruppen for ReCall, og ser stor nytte i lanseringen.

– At ReCall forenkler denne prosessen, er rimelig klart. Vi får varslinger gjennom portalen så fort leverandør har begynt å jobbe med en sak, noe som gjør prosessen sikrere enn med et manuelt utfylt skjema. Dessuten unngår vi misforståelser og at ting trekker ut på tid, og dermed får butikker og transportører håndtert aktuelle produkter så raskt som mulig. Brukergrensesnittet er bedret fortløpende under utviklingen av ReCall, som nå fremstår som en brukervennlig løsning, sier Madelene Brogren Lid i Coop.

Det oppgraderte rammeverket beskriver nå tydeligere hvilke regler som gjelder, og ReCall portalen har fått en sentral plass i dette. Det oppgraderte rammeverket er i utgangspunktet gjeldende for alle aktører og leverandører i norsk dagligvarebransje. Tidsfrist for implementering av rammeverket og innmelding i ReCall er satt til 1. januar 2020.

Powered by Labrador CMS