– Pussig måte å tolke lønnsoppgjøret på

Det reageres internt i Coop på at arbeidsgiver kutter i lavlønnstillegget til ansatte i butikkene. Nina Hammer Thysse, hovedtillitsvalgt i Coop Gjesdal, mener i et intervju med HK-Nytt at det er «en pussig måte å tolke lønnsoppgjøret på».

Publisert

Det ble gitt lavlønnstillegg til ansatte i Coop-butikkene ved de sentrale oppgjørene både i fjor og i år. Men disse tilleggene er spist opp av andre lønnsøkninger gitt igjennom året, eksempelvis økning knyttet til økt ansiennitet, kompetanse eller garantilønnstillegg. Disse økningene skal motregnes mot lavlønnstillegget ble gitt i de sentrale tariffoppgjørene, har arbeidsgiverorganisasjonen Samfo rådet Coop-butikkene til å gjøre, skriver HK-Nytt.

Hvorfor gjelder dette ikke de ansatte i resten av varehandelen? Jo, fordi lønnsstatistikken er forskjellig: Mens butikkansatte i Coop har en lønn under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn og får lavlønnstillegg, havner butikkansatte i Virke-området over 90 prosent, og får ikke lavlønnstillegg, skriver organet for Handel og Kontor, og utdyper: Det skjer fordi det ikke er kun butikkansatte, men også lageransatte blant andre, regnes inn i statistikken LO og Virke legger til grunn i sine forhandlinger. HK og Samfo er imidlertid enige om at minstelønnssatsene i de to tariffavtalene i varehandelen skal være like. Det er årsaken til at lavlønnstillegget i Coop ikke plusses på minstelønnssatsene, men gis til hver enkelt ansatt.

Men Samfo sitt råd til Coop-butikkene blir altså fulgt – enn så lenge.

Powered by Labrador CMS