Harald Andersen: – Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare. (Foto: Virke)
Harald Andersen: – Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare. (Foto: Virke)

Fortsatt rekordhøy grensehandel

De siste 12 månedene har vi ifølge SSB brukt 15,1 milliarder kroner på grensehandel. Totalt dro nordmenn på 8,1 millioner dagsturer til Sverige for å handel billig mat og drikke.

Publisert

Samtidig som den fysiske grensehandelen øker, har vi vært vitne til en eksplosiv netthandel og ekspansive planer om å bygge ut og legge til rette for enda mer norsk handel på den svenske siden av grensen, skriver Virke i en pressemelding.

Tilrettelegg for norsk handel i Norge!

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel.

– Det er helt uakseptabelt at norske myndigheter legger til rette for eksport av handel og arbeidsplasser til utlandet, sier Harald Andersen.

– Vi forventer at regjeringen og støttepartiene fjerner momsfritaket på nettkjøp for under 350 kroner fra utlandet og reverserer den store økningen i særavgiftene. Dette må gjøres allerede i kommende statsbudsjett, slår Andersen fast.

 Graf hentet fra SSBs grensehandelsstatistikk, publisert i dag.
 
Graf hentet fra SSBs grensehandelsstatistikk, publisert i dag.

Sukker er sukker

Mange av de utenlandske netthandelsaktørene sender tonnevis av usunne varer over grensen til Norge, og slipper unna både moms og norske særavgifter. Pakkene leveres ut i norske butikker, som sammen med myndighetene jobber hardt for å begrense nordmenns – Det er en dårlig takk for folkehelse-innsatsen til norsk handel å sende omsetningen over til den andre siden av grensen. Nordmenn hamstrer store mengder med usunne varer, men sukker er ikke sunt selv om det er kjøpt i Sverige, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS