‘Butikker med salg av møbler bidro til nedgangen.’ (Illustrasjonsfoto: IKEA)

Nedgang i desemberhandelen

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 1,8 prosent fra november til desember, viser sesongjusterte tall. Dette skjer etter en oppgang på 1,1 prosent fra oktober til november.

Publisert

Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen har hatt en vekst på 3,4 prosent siden vendepunktet i mai 2016 til toppunktet rundt sommeren 2018. Det siste halve året viser derimot trenden en nedadgående utvikling, melder SSB i dag.

Nedgangen i det sesongjusterte volumet ble i stor grad drevet av netthandel, men butikker med salg av møbler bidro også til nedgangen.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,2 prosent i perioden oktober – desember 2018 sammenlignet med samme periode ett år tidligere.

Svak nedgang i varekonsumet

Sesongjusterte tall viser at husholdningenes varekonsum falt med 0,1 prosent fra november til desember 2018, etter oppgang måneden før, viser varekonsumindeksen.

Særlig konsumet av møbler og hvitevarer samt elektronisk utstyr var lavt i desember, og medførte at grupperingen andre varer falt med 2,3 prosent sammenlignet med måneden før. Dette bidro til å trekke ned varekonsumindeksen 1 prosentpoeng.

Derimot økte konsumet av både mat- og drikkevarer, energi og bilkjøp fra november til desember. Økte bilkjøp bidro alene til å trekke varekonsumet ned 0,6 prosentpoeng.

Nedgangen i varekonsumet fra november til desember må ses i sammenheng med oppgang i november. Tallene viser allikevel relativt svakt vareforbruk de tre siste månedene. Samlet sett falt varekonsumet med 0,3 prosent fra 3. til 4. kvartal. Det må understrekes at det er en viss usikkerhet knyttet til utviklingen i varekonsumet. Dette skyldes at informasjon om netthandel fra utlandet foreløpig er mangelfull. Utviklingen i varekonsumet baserer seg derfor på utviklingen i innenlandsk detaljomsetning. Dersom netthandelen fra utlandet øker mer enn handelen i Norge, vil konsumveksten være noe undervurdert.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 4,1 prosent lavere i desember 2018 enn i samme måned året før.

I desember 2018 bestod varekonsumet av 32 prosent mat- og drikkevarer, 11 prosent elektrisitet og brensel, 12 prosent kjøp og drift av biler og 45 prosent andre varer.

(Kilde: SSB)

Powered by Labrador CMS