Spar Snarøya (Foto: NorgesGruppen)

Nominert til ‘Årets trebyggeri’

I august åpnet SPAR Snarøya i Bærum. Dette er kjedens første miljøbutikk og den representerer noe av det beste av energisparing i norske dagligvarebutikker. Nå kan den vinne ‘Årets trebyggeri’ for 2018.

Publisert

Det er stor stas for alle i SPAR at butikken nå er nominert til prisen for ‘Årets trebyggeri’ i 2018, som deles ut i Oslo 3. april, skriver NorgeGruppen i en pressemelding.

Et viktig miljøprosjekt

– Dette bygget er et viktig miljøprosjekt fra SPAR og et bidrag til NorgesGruppens ambisjon om å redusere klimagassutslippene. At det blir lagt merke til av byggebransjen er selvsagt veldig hyggelig, sier Ole Christian Fjeldheim, kjededirektør i SPAR.

SPAR Snarøya er valgt ut som en av tre nominerte til prisen som deles ut hvert år under Byggedagene.

– Juryen har vurdert 16 meget verdige bygg og kommet frem til at Kongsvinger ungdomsskole, Maskinparken TRE og SPAR Snarøya er medaljekandidater, forteller Per Skogstad i Treteknisk.

Unikt bygg

Under byggingen av SPAR Snarøya var det et stort fokus på bruk av miljøvennlige materialer og mange innovative løsninger som er med på å redusere energiforbruk og CO2-avtrykket for bygget.

Taket består av kun trematerialer, og isolasjonen som brukes i taket har et lavere CO2-avtrykk enn vanlig isolasjon. I yttervegger er det brukt doble massivtrevegger, uten isolasjon.

60 % redusert CO2-avtrykk

Summen av alle miljøtiltakene gjør at CO2-avtrykket til bygget reduseres med oppimot 60 %, noe som sammen med energitiltakene tilsvarer produksjonen av ti millioner plastposer (ref. klimagassregnskap fra Rambøll).

(Pressemelding)

Bygget


Illustrasjon: NG Eiendom AS

Taket består av kun trematerialer, og isolasjonen som brukes i taket har et lavere CO2-avtrykk enn vanlig isolasjon. I tillegg er det lagt et sediumbelegg på taket, som vil binde CO2 i hele sin levetid. I gulvdekket og fundamenteringen er det brukt lavkarbon-betong og resirkulert armeringsjern, og i yttervegger er det brukt doble massivtrevegger, uten isolasjon.
På fasaden er det montert solceller for produksjon av energi som blant annet brukes til LED belysningen i butikken. LED belysningen er med på å kutte mye av butikkens strømbehov.

I tillegg er det montert et nytt og mer effektivt system for gjenvinning og lagring av overskuddsvarme fra kjøleanlegget inne i butikken. Overskuddsvarmen brukes til oppvarming av butikken og forbruksvannet som brukes i butikken.
Utenfor butikken er det brukt lavtemperaturasfalt, som gjennom en ny produksjonsteknikk med lavere produksjonstemperatur reduserer energiforbruket og utslippet av klimagasser.
Butikken tilbyr 55 parkeringsplasser også med muligheter for lading av el-biler og el-sykler med ladestasjoner fra Fortum.

Powered by Labrador CMS