Navnet på senteret er velvalgt. Storlien ligger 600 meter over havnivå. Åre kommune, med Storlien, og Meråker på norsk side, er begge kjent for fjell- og vintersport. (3D-illustrasjn: Svenska Handelsfastigheter)
Navnet på senteret er velvalgt. Storlien ligger 600 meter over havnivå. Åre kommune, med Storlien, og Meråker på norsk side, er begge kjent for fjell- og vintersport. (3D-illustrasjn: Svenska Handelsfastigheter)

Fjellhandel nytt grensehandelssenter

Coop Extra og Eurocash blir frontbutikker når det nye grensehandelssenteret Fjellhandel etter planen skal åpne ved E14 på Storlien våren 2020. Norge og Sverige sett under ett, er lokaliseringen nokså nøyaktig midt på kartet.

Publisert

– Når senteret står klart, kommer Coop og Eurocash til å kunne flytte inn i dobbelt så store lokaler som de har i dag i egne bygg, sier Thomas Holm, viseadm. direktør i Svenska Handelsfastigheter til Retailmagasinet.

Investeringer i tre etapper

Første byggetrinn forutsetter en investering på en kvart milliard svenske kroner. Senteret vil i denne første fasen få et areal på 10.500 kvadratmeter, ifølgeSvenska Handelsfastigheter, som står bak grensehandelssatsingen bare én kilometer inne på svensk side øst for Trondheim. Når byggetrinn to og tre er realisert, vil senteret ha et areal på 24.000 kvm. Da vil det være investert SEK 400 millioner.

Thomas Holm: – Vi ser også etter norske aktører som leietakere. (Foto: Svenska Handelsfastigheter)
Thomas Holm: – Vi ser også etter norske aktører som leietakere. (Foto: Svenska Handelsfastigheter)

– Interessen er stor for å etablere seg i Fjellhandel, og vi fører diskusjoner med mange leietakere. Vi er opptatt av å få til den riktige butikkmiksen, og ser ut fra det etter egnede leietakere. Til og med norske fastfood-aktørerr er interessante, sier Thomas Holm.

Vil fange opp trønderske shoppere

Det er allerede en betydelig grensehandel i området, men den viktigste shoppingdestinasjonen på svensk sid er Østersund. Fjellhandel ligger altså bara én kilometer fra grensen. Herfra er det 155 kilometer videre til Østersund. Hovedmarkedet er Trøndelags tetteste befolkningskonsentrasjon – aksen Trondheim/Stjørdal. (Stjørdal er gamle Nord-Trøndelags største by.) Det er 11 mil fra Trondheim til svenskegrensen, vel 7 mil fra Stjørdal. Mange grenseshoppere stopper også i dag like over grensen, altså på Storlien, hvor både Coop Extra og Eurocash har egne butikker i respektive bygg. Begge kommer til å flytte inn i det planlagte Fjellhandel-senteret, hvor den tredje butikken blir et apotek. Hvem den fjerde blir, er ennå ikke avklart.

– Hvor omfattende den tredje etappen eksakt blir – altså trinn tre – og hvilke butikker som kommer til å etablere seg her, vil avgjøres av hvordan handelen utvikler seg på de to første etappene, avslutter Thomas Holm.

Coop i dag for trangbodd

Henrik Weile: – Vi trenger både mer lagerplass og butikkareal. (Foto: Coop Extra Storlien)
Henrik Weile: – Vi trenger både mer lagerplass og butikkareal. (Foto: Coop Extra Storlien)

De to butikkene som vil fronte det nye senteret når det åpner våren 2020, er Coop stormarked og Eurocash, som begge vokser i egne butikker i dag. Coop er glad for å få lov til å flytte: – Dagens butikk er den minste av Coop Nords stormarkeder og har – ettersom grensehandelen har vokst sterkt de seneste seks årene – blitt stadig mer trangbodd. Som Sveriges største agent for Systembolaget, som en del av butikken, har brist på gulvplass blitt mer og mer kritisk, sier stormarkedssjef Henrik Weile til Retailmagasinet.

– Kort sagt: Med den voksende grensehandelen har både lagerplass og butikkareal blitt for små, noe som spesielt under årets store høytider skaper utfordringer for såvel personale som kunder.

Johan Svensson: – Eurocash kan grensehandel. (Foto: Eurocash)
Johan Svensson: – Eurocash kan grensehandel. (Foto: Eurocash)

– Målsettingen vår er å levere kvalitet i alle ledd slik at våre kunder får en virkelig god opplevelse. Ved at vi våren 2020 kan flytte inn i nye, friske og – ikke minst – mye større lokaler, er nettopp hva vi trenger for å tilby våre mange kunder en et bredere vareutvalg, en mer velfylt butikk samt en mye mer effektiv måte å håndtere agenturet for Systembolaget på, fremholder Henrik Welle.

Eurocash spesialist på grensehandel

Hva så med Eurocash Storlien? – Vår nye butikk blir på 4500 kvm. Eurocash, som er en matkjede spesialisert på grensehandel, tror på fortsatt god vekst for grensehandelen, og Storlien har en gunstig lokalisering ved E14, og med Trondheim og Trøndelag fylke som nedslagsfelt. Eurocash vil bidra til å gjøre handelsplassen til en destinasjon for grensehandel, sier Johan Svensson, VD på Eurocash:

– Vi kan grensehandel og har god kunnskap om den norske konsumentens behov og forventninger.

Grensehandelen på Storlien

Storlien ligger I Åre kommune, som er best kjent for vintersport. Det samme er kommunen på norsk side, Meråker.

Eurocash


Foto: Eurocash Storlien

Eurocash eies av Nax AB, som igjen eies av NorgesGruppen (49 %) og svenske Axfood (51 %). Kjeden har en årsomsetning på SEK 1,5 milliarder. Lavpriskjeden teller pr. i dag sju store matbutikker i Svinesund, Töcksfors Handelspark, Töcksfors Shoppingcenter, Eda (Charlottenberg), Storlien, Strömstad og Åmål. Virksomheten startet 1997, men navnet Eurocash ble etablert først i 1999.

Coop Extra Storlien

Inngår i Coop Nord, som er en forbrukerforening eiet av 288.000 medlemmer i Västerbottens, Västernorrlands og Jämtlands län. Profilerer seg som egen handelsdestinasjon på Storlien. Tilbyr gratis skyss med Thorleifs bussresor fra Trondheim, med retur, hver ukedag.

Powered by Labrador CMS