Har opplevd stor suksess i Norge siden lanseringen i 2014. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)
Har opplevd stor suksess i Norge siden lanseringen i 2014. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)

Vil bli største lavprisaktør

Rustas norgessjef, Erlend Kramer, har nå fått frie tøyler til å åpne så mange varehus han vil, med mål om å bli største lavprisaktør i Norge.

Publisert

Mens flere lavprisaktører opplever tøffere tider i Norge, fortsetter oppturen for Rusta. Nå har norgessjefen fått frie tøyler til å åpne så mange varehus han bare kan. Målet er å bli største lavprisaktør i Norge.

Den svenske varehuskjeden har opplevd stor suksess i Norge siden lanseringen i 2014. Allerede i november i fjor kunne Rusta Norge melde om en omsetning som snart nådde milliarden. Ved årsskiftet 2018/19 blir milepælen nådd, og Rusta kan nå melde om at butikken i Norge går med overskudd.

Over all forventning

– Norgeslanseringen har gått over all forventning. At vi snart passerer milliarden i omsetning på det norske markedet er helt utrolig. Etterspørselen etter lavprisprodukter innen hjem- og fritidssegmentet har vært langt større enn forventet. Dette er den viktigste grunnen til at vi har store ambisjoner for fortsettelsen i Norge, forteller Erlend Kramer, norgessjef i Rusta.

Ved utgangen av regnskapsåret 2018 kommer Rusta-konsernet til å nærme seg syv 7 milliarder svenske kroner i omsetning. Mye på grunn av oppkjøpet av den finske lavprisgruppen, Hong Kong, i mai. I dag teller Rusta 140 varehus, hvorav 90 er i Sverige, 24 i Norge, 24 i Finland, samt to i Tyskland. Nummer 141 åpner allerede neste måned i Norge og det er god grunn til å tro at ekspansjonstakten trappes kraftig opp her til lands.

Får frie tøyler

Rusta Retail AS går såpass bra at Rusta-konsernet ønsker å øke ekspansjonsfarten betraktelig, også utover de 60 varehusene som tidligere er blitt uttalt at er ønskelig å åpne i Norge. Administrerende direktør, Göran Westerberg, har gitt norgessjefen grønt lys til å åpne så mange varehus i Norge som mulig.

– Vi har blitt godt mottatt i det norske markedet og hele konsernet ser gode muligheter til å vokse videre. Derfor har jeg nå fått frie tøyler til å åpne så mange varehus som jeg kan, enkelt og greit. En bedre beskjed tror jeg neppe jeg kunne fått, konstaterer Kramer.

 Rusta-sjef Erlend Kramer får carte blanche for flere varehus. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)
 
Rusta-sjef Erlend Kramer får carte blanche for flere varehus. (Foto: Johnny Vaet Nordskog)

Den eneste hindringen på veien er hvor mange passende lokaler og lokasjoner Rusta kan finne. Norgessjefen frir til eiendomsutviklere, forvaltere og lokalbefolkningen generelt til å komme med tips om gode lokaler med gode vilkår for handel.

– Det handler ikke om penger, kapasitet eller mangel på vilje fra vår side. I Norge leter vi etter lokaler på 2 000 kvadratmeter og oppover, med beliggenhet i allerede eksisterende handelsområder med sterke aktører og mye trafikk. Vi søker etter lokaler i hele Norge, forteller Kramer.

Åpner to varehus i måneden

Ekspansjonstakten økes også i de andre markedene Rusta er etablert i. Fremover regner den svenske varehuskjeden med å åpne to varehus i måneden.

– Til nå har vi åpnet ett varehus i måneden fordelt på Norge, Sverige, Finland og Tyskland, men framover vil vi øke ekspansjonstakten til minst det dobbelte, med opptil 25 varehusåpninger i året. Dersom vi finner passende lokaler med god beliggenhet, så åpner vi enda flere, avslutter Kramer.

Flere varehus betyr også flere hyller å fylle. I desember i år ferdigstilles oppgraderingen av Rustas sentrallager i Norrköping, som utvides med ytterligere 46 000 kvadratmeter, til 120.000 kvadratmeter totalt. Sentrallageret blir et viktig ledd for varepåfylling til varehusene i Sverige, Norge, Finland og Tyskland.

Beløp i hele 1000:

2017

2016

2015

Sum driftsinntekter

568 884

316 054

130 512

Driftsresultat

20 268

10 512

4290

Om Rusta

Rusta tilbyr hjem- og fritidsprodukter av god kvalitet, til markedets beste pris. Rusta innehar et bredt spekter av produkter innen en rekke ulike kategorier, inkludert skjønnhet, helse, rengjøring, hjemmeinnredning og -tekstiler, tepper, maling, og tapet, samt oppbevarings- og baderomsartikler. I Norge har Rusta etablert salgsflater på over 40 000 kvadratmeter fordelt utover 24 varehus, med 435 ansatte og over 3,4 millioner betalende kunder. 

Powered by Labrador CMS