Dette er en konseptskisse. Det jobbes fortsatt med det endelige designet på brev- og pakkeroboten. Foto: Buddy Mobility/Posten

The Last Mile: Posten utvikler selvkjørende brev- og pakkerobot

Posten Norge har inngått avtale med Buddy Mobility om å utvikle verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot.

Publisert

Den nye roboten vil i enkelte områder kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag. Du blir varslet om brev og pakker på vei, og kan bestemme selv om du vil gå ned i gata og hente sendingen med en gang eller bestille den helt fram til inngangsdøren på et tidspunkt som passer deg. Automaten kjører selv tilbake på kvelden og blir i løpet av natten fylt med morgendagens leveranser. Brev og pakkeroboten vil kunne dekke opptil 100 husstander.

Avansert teknologi

Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge. Foto: Thomas Brun/Posten

– Brev- og pakkeroboten får avansert styring og sensorikk. Den skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Posten Norge ser flere muligheter der autonome kjøretøy kan bidra til gode og effektive tjenester.

Nye løsninger

– Vi har stor tro på en selvkjørende fremtid og at det finnes lønnsomme bruksområder både på kort og lang sikt for en logistikkaktør som oss. Til en viss grad er vi avhengig av teknologiutviklingen hos de store kjøretøyprodusentene. Samtidig ønsker vi også å stimulere markedet til å utvikle mer nisjepregede løsninger, noe innovasjonskontrakten med Buddy Mobility er et eksempel på, sier Wille.

Per Ivar Selvaag, Buddy Mobility. Foto: Posten/Buddy Mobility

Buddy Mobility er et norsk mobilitetsselskap bestående av et konsortium av norske og internasjonale leverandører og investorer som utvikler ulike løsninger basert på autonom teknologi. Selskapet ledes av investor Tharald Nustad, mens Per Ivar Selvaag er ansvarlig for utvikling. Selvaag har jobbet i internasjonal bilindustri i en årrekke.

Roser Posten

– Vi tror det finnes et betydelig potensial i autonom teknologi og synes det er spennende at en så stor aktør som Posten lener seg fram og bidrar til utvikling og anvendelse av slike løsninger. Potensielt kan dette brøyte vei også for en internasjonal satsing, fordi brev- og pakkeleveranser har mange likhetstrekk rundt i verden, sier Per Ivar Selvaag.

Posten deltar på Arendalsuka i august, og vil fremme bruk av autonome løsninger i logistikksektoren. Der skal prototypen av brev- og pakkeroboten vises frem. Planen er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.

Powered by Labrador CMS