Autostore er noe så sjeldent som et suksessfullt norsk teknologiselskap, og verdsettes til over 16 milliarder kroner.
Autostore er noe så sjeldent som et suksessfullt norsk teknologiselskap, og verdsettes til over 16 milliarder kroner.

Trend 8: Automasjon tar steget inn i fysiske butikker

En av de sterkeste trendene som fikk fotfeste i 2020, var etableringen av små automatisert butikklagre i urbane strøk for hurtige leveranser til forbrukere. Løsningen har fått navnet Micro Fulfillment Centers (MFC) og har tatt dagligvarebransjen i USA med storm.

Retailtrender i ti deler

I denne artikkelserien retter Steffen Larvoll, Head of Business Development i DRIW fokus på de ti viktigste trendene han ser vil skape de største truslene eller mulighetene for norske retailere i årene fremover.

Her er tidligere artikler:

Retailtrend 1

Retailtrend 2

Retailtrend 3

Retailtrend 4

Retailtrend 5

Retailtrend 6

Retailtrend 7

Aktører som Kroger, Stop & Shop, Meijer, Hy-Vee, Fresh Direct, Target, Albertsons, HEB, Walmart og Amazon har alle i løpet av de siste to årene investert i MFC’er for å øke leveringsevnen, redusere kostnader og koble sammen butikk og nettsalg.

De aktørene som har et eksisterende butikknettverk har en ekstra fordel da de kan tilby både muligheten for å hente i eller utenfor butikken, i tillegg til å få det levert hjem. Ikke alle kundereiser er like, og ikke alle ønsker hjemlevering.

Steffen Larvoll, Head of Business Development i DRIW
Steffen Larvoll, Head of Business Development i DRIW

En automatisert MFC kan plukke rundt 70-80% av en kundeordre og ha dette klart for henting innen en time. Den resterende andelen må håndteres manuelt, men besparelsene man kan gjøre ved å redusere kravet til menneskelig involvering er betydelig. I en tid med høyt fokus på å redusere smitte er dette også en sterk driver.

Hvis du har opplevd å være tom for favorittpålegget til barna dine en søndag kveld eller manglet en ladekabel til mobilen med lite batteri igjen, er du rimelig desperat etter å finne en butikk som er åpen. Med en MFC kan butikken også operere som en salgsautomat og dekke disse kundebehovene utenom butikkens åpningstider enten det er snakk om kveldstid eller i helger.

I 2020 var det installert 29 slike løsninger rundt omkring i verden, men i løpet av de neste fire årene er det estimert at det vil være rundt 2.100

MFC'er som håndterer varer for ulike retailere. Markedet for slike løsninger er i ferd med å eksplodere og norske Autostore er posisjonert midt i smørøyet for dette vekstmarkedet som forventes å øke fra rundt $136 millioner i 2020 til $5,3 milliarder i 2025.

Det gir en årlig vekstrate (CAGR) på svimlende 104%!

Powered by Labrador CMS