Ill.foto: Colourbox

Nordmenn vil handle mer i sommer

I juli og august vil vi handle for rundt 103 milliarder kroner (inkludert mva), anslår Hovedorganisasjonen Virke.

Publisert

Regnfulle sommermåneder kan bety godt nytt for kjøpesentre, og bidra til enda høyere omsetning.

– Til tross for oljebrems, anslår vi at sommerhandelen får en vekst på 3 prosent i år. Nordmenn unner seg fortsatt litt ekstra i ferietiden, sier Johanne Kjuus, fagsjef for Handel i Hovedorganisasjonen Virke.

Johanne Kjuus

– Svak kronekurs gjør at flere velger å ta litt mer av ferien i hjemlandet, samtidig som det er gunstig for utenlandske turister. Det nyter både norske dagligvarebutikker og faghandel godt av, sier Kjuus

103 milliarder er fordelt på 97 milliarder i butikker, kiosker og bensinstasjoner, 3,75 milliarder i norske og utenlandske nettbutikker og 2,25 milliarder på dagsturer til utlandet. I tillegg venter vi at det blir solgt for 300 millioner på homeparties og annen handel utenom salgssted.

Været en viktig faktor

Tradisjonelt sett har været mye å si for hvor mye og hva vi handler om sommeren. Kalde og våte dager gjør som regel at flere finner veien inn i kjøpesentrene og benytter seg av tilbudene der. Sol og varme gjør at vi bruker kortere tid i butikken, men unner oss litt ekstra god mat og drikke.

– I fjor så vi også at mange brukte den kjølige sommeren til å pusse opp hjemme og på hytta. Byggevarehusene alene økte sin omsetning med over 11 % i sommermånedene i fjor, og vi så også en tosifret vekst for malingsbutikkene.

Vi drar mindre på harrytur

Det forventes at grensehandelen går noe ned i sommer, på grunn av den lave kronekursen.

– I fjor brukte nordmenn 2,5 milliarder på dagsturer til utlandet, mens vi i sommer forventer å være nede på 2.25 milliarder. Den harde konkurransen i Norge, kombinert med kronekursen, gjør at det totalt sett blir mindre fristende å bruke tid og drivstoff på å reise over grensen for å handle, sier Kjuus.

Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke.

Powered by Labrador CMS