Daglig leder Are Vittersø i Prisjakt Norge
Daglig leder Are Vittersø i Prisjakt Norge

Undersøkelse: Stor smittebekymring på Black Friday

Midt i lokal og nasjonal smitteoppblomstring åpner handelsstanden dørene for Black Week. Åtte av 10 nordmenn er bekymret for koronasmitte i butikker og kjøpesentre på Black Friday.

Enda flere tror ikke kundene klarer å holde avstand og følge gjeldende anbefalinger for smittevern, viser fersk meningsmåling.

Den ferske Black Friday-undersøkelsen fra pris- og produktsammeligningstjenesten Prisjakt og Opinion avdekker at 200.000 flere nordmenn planlegger å handle på Black Friday i år, enn i fjor. Veksten i år vil foregå i nettbutikker, viser undersøkelsen: Antallet som utelukkende skal handle i nettbutikk er mer en doblet siden fjoråret. Likevel håper butikker og kjøpesentre på jevnt storinnrykk gjennom uken.

-Korona, smittefare og restriksjoner gjør at mange kvier seg for å oppsøke fysiske butikker og handlesentre i år, og i stedet blir sittende hjemme med kredittkortet foran dataskjerm og mobiltelefon i år, viser undersøkelsen. Det er tydelig at denne frykten, på toppen av hverdagen vi lever i, vil ramme de fysiske butikkene hardt i denne viktige handelsuken, sier daglig leder Are Vittersø i Prisjakt Norge.

Frykter smitte

Hele 79 prosent av de spurte – åtte av 10 nordmenn over 18 år – er tror ikke butikker og kjøpesentre klarer å overholde restriksjoner og smittevernanbefalinger på årets travleste handledag kommende fredag. Enda flere (91 prosent) uttrykker den samme bekymringen for at kundene ikke klarer å holde avstand og eller følge myndighetenes pålegg og anbefalinger for trygt smittevern på handletur.

-Undersøkelsen viser at vi stoler mer på butikkene enn på kundene i denne situasjonen. De unge har fått mye pepper denne høsten for manglende etterlevelse av helsemyndighetens anbefalinger, men det er faktisk aldersgruppen 18-29 år som er mest bekymret for kundenes adferd i butikkene. Bekymringene synker med alderen, og de over 60 er minst bekymret for å bli smittet når de handler, sier Vittersø.

Størst smittefare

Annenhver nordmann (53 prosent) mener faren for å bli smittet på kjøpesentre er spesielt stor, mens henholdsvis 37 og 23 prosent vurderer stor smittefare i matbutikker og spesialbutikker (klær, sport, husholdningsartikler, velvære m.m).

Ifølge undersøkelsen er offentlig kommunikasjon, utesteder med alkoholservering og private fester og middager steder der nordmenn mener smittefaren er størst.

Hvor anser nordmenn koronasmittefaren som størst?

Offentlig kommunikasjon (tog/trikk/buss) 79%

Utesteder med alkoholservering 75%

Private fester og middager 64%

Flyplasser og fly 59%

Treningssenter 58%

Konsertlokaler 56%Kjøpesenter 53%

Skole/utdanningssteder 46%

Restaurant/café 41%

Sportsarenaer 38%

Matbutikker 37%

Kurs- og konferansesentre 35%

Kino 30%

På jobben 29%

Spesialbutikker 23%

Andre steder 3%

Ingen av disse 2%

Powered by Labrador CMS