En UV-lampe er er et godt hjelpemiddel for å avsløre falske sedler. I tillegg bør man sette seg inn i egenskapene til pengesedler på Norges Banks hjemmeside. Bilde fra Kjell & Company på Strømmen Storsenter.

Slik kan man sjekke om seddelen er ekte

Falske penger er i omløp, og i butikker på Strømmen Storsenter er slike blitt benyttet som betalingsmiddel. Bysheriffen gir her råd om hvordan ektheten til seddelen kan sjekkes.

Steinar Vadla Risa i Vadla Trygghetsbyrå – aka Bysheriffen – gir råd til retailere om hvordan man kan gardere seg mot falske sedler.

Steinar Vadla Risa i Vadla Trygghetsbyrå, også kjent som "Bysheriffen".

– Å bli lurt koster butikken penger. Det er et rent tap, og du kan sannsynligvis se langt etter erstatning. Vi er i en hektisk tid, mye folk, mange som skal kjøpe gaver. Da er det lett å bli stresset, og muligheten for å ta imot falske penger er stor, sier Risa.

Han forteller at det er kommet inn meldinger om at falske penger er i omløp. De er i omløp i Oslo-regionen, og da er det viktig at alle butikkmedarbeidere vet hva de skal gjøre.

Steinar Vadla Risa anbefaler at man gir sine medarbeidere opplæring. Det bidrar til å forhindre at butikken ikke går i fella og mottar falske penger.

Kontroller at seddelen er ekte

Norges Bank har egen nettside som gir grundig kunnskap om hvordan ekte pengesedler er utformet:

“En pengeseddel er et svært avansert grafisk produkt. Du skal kunne se og føle at ekte sedler er verdt langt mer enn papiret de er trykket på.

For at vi lett skal kunne skille mellom ekte og falske, inneholder norske sedler mange sikkerhetselementer. Noen er synlige, andre ikke.

Sikkerhetselementene som er beregnet for publikum er de samme på alle valørene, bortsett fra ankerkjettingen som ikke finnes på 50-kroneseddelen.”

Opplæring avslører falske penger

Risa mener at en gjennomgang av Norges Bank sin nettside er et must når man forbereder opplæring i pengehåndtering.

– Der finner du kunnskap om falske penger, og hvordan de forskjellige valør ser ut. Innholdet er svært detaljert, og informativ om hvordan du kan avdekke falske sedler. De bruker illustrasjoner, bilder, tekst, samt filmsnutter. Det bidra til økt kunnskap som kan avsløre om en pengeseddel er ekte eller ikke, sier "Bysheriffen".

Å lage penger er avansert. I sedlene er det lagt inn mange sikkerhetselementer. Om din organisasjon har kjennskap til dette er det enkelt å avsløre falske sedler.

Her kan du se en filmsnutt om SE, VEND, KJENN som viser hvor avansert en pengeseddel er.

I Youtube-filmen fra Norges Bank får man en kort innføring på de nye sikkerhetselementene på norske sedler. Det er spesielt fire fokusområder man bør huske på. I filmen finner man svaret.

En UV-lampe er godt hjelpemiddel

– For å sjekke ektheten i sedler vil UV lampe være et godt verktøy. I en hektisk hverdag er det et godt hjelpemiddel. Den får du demonstrert, og kjøpt hos Kjell & Company. De har flere forskjellige UV produkter for en billig penge.

Når seddelen blir belyst med ultrafiolett lys, vil det lyse opp designelementer som ellers er usynlige. På forsiden kan du blant annet se en lundefugl, og på baksiden et rektangel med valørtallet.

Steinar Vadla Risa anbfaler retailere å gå inn på Norges Bank sine nettsider for mer informasjon om hvordan avsløre falske penger. Der kan man lese mer om de sikkerhetselementer en seddel har i seg.

Powered by Labrador CMS