Bjørn Næss: – Uten julehandelen ville store deler av norsk varehandel gå med underskudd. (Foto: OHF)
Bjørn Næss: – Uten julehandelen ville store deler av norsk varehandel gå med underskudd. (Foto: OHF)

Vil julehandle for 56 milliarder

Vi kommer til å bruke 56 milliarder kroner i 2018 på julehandel i Norge, eller rundt 10 500 kroner per innbygger. Matvarer utgjør i overkant 40 prosent av dette (4 400 kroner per innbygger) og det resterende (6 100 kroner per innbygger) bruker vi til julegaver. Dette er en økning på 400 millioner kroner fra i desember 2017.

Publisert

Det skriver Oslo Handelsstands Forening i en pressemelding: Mange handler julegaver på nettet, særlig i november. Om vi tar med november i årets julehandel, utgjør omsetningen ca. kr. 96 milliarder. Vi bruker da nesten én av fem kroner fra årets husholdningsbudsjett til julehandel.

Svært viktig for handelen

Black Friday 23. november markerer åpningen av julehandelen, og 24. november har vi julegateåpning i Oslo Sentrum. Da åpner skøyteisen med show i Spikersuppa og det blir stort fyrverkeri på Aker Brygge. I denne mørke årstiden unner vi oss sosialt samvær med god julemat, og gleden av å gi hverandre gaver. At vi har innrettet oss med halv skatt i desember, og at butikkene holder åpent på søndagene i advent, hjelper Norges største næring i privat sektor å unngå underskudd. Uten julehandelen ville nærmere 390 000 arbeidsplasser i Norge være utsatt.

– Uten julehandelen ville store deler av norsk varehandel gå med underskudd, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Oppfordrer til tidlig start

Oslo Handelsstands Forening oppfordrer til å starte julehandelen tidlig i år: I år faller julaften på en mandag. Av erfaring vet vi at mange av oss begynner julehandelen ganske sent, og denne tendensen har forsterket seg de siste årene. Tidligere har 22. desember vært den største julehandelsdagen. Tilfeldigvis sammenfallende med den dagen forsikringsbransjen får inn flest erstatningssaker gjennom småbulking på parkeringsplassene! Når julaften havner på en mandag, frykter vi en enda mer konsentrert handel helgen rett før.

Vi oppfordrer alle til å planlegge julehandelen og være litt tidligere ute enn før, sier Næss. På den måten er risikoen mindre for at varen er utsolgt, og du vil få en enda bedre handleopplevelse med mindre stress.

Netthandel tar en stadig større andel

Veksten i netthandel er på nærmere 15 prosent, mens varehandelen totalt vokser ca. 2,5 prosent. Stadig flere forbrukere både orienterer seg og handler på nett. Foruten de spesialiserte nettbutikkene, har det også blitt enklere for forbrukerne å handle på nettet og hente varen i butikk (klikk & hent), eller også å handle i butikk og få varen hjemlevert. Da har man større kontroll på at man mottar varen i tide til jul!

I følge en undersøkelse utført av YouGov i forrige uke på vegne av OHF, sier 13 prosent av forbrukerne at de vil handle halvparten eller mer av julegavene på netthandel i år. Vi oppfordrer til å handle fra norske nettbutikker, sier Næss. Da har du mer kontroll med vareleveransene, garantier, betalingssikkerhet og eventuelle reklamasjoner.

Spesielt viktig for faghandel

Vi bruker i gjennomsnitt rundt 20 prosent mer i desember på mat enn de andre månedene i året. Det er likevel faghandelsbransjer som har størst andel av omsetningen i julehandelen. For bransjer som leketøy, ur, gullsmed, bokhandel, kjøkkenutstyr, elektronikk, jernvarer, tekstil og sport er omsetningen 60 til 300 prosent høyere i desember enn en normalmåned. Det er nok fra disse butikkene vi kan forvente å finne de fleste julegavene også i 2018.

Klare for en hyggelig julehandel!

Butikkene, kjøpesentrene og serveringsstedene er klare. Vi forventer travle dager, omsetningen og kundetrafikken er om lag 30 prosent høyere i desember enn gjennomsnittet for årets øvrige måneder. For Oslo og Akershus er det også gledelig at vi de siste årene har ligget på topp i landet når det gjelder størrelse og vekst i julehandelen.

Alt skal nå ligge godt til rette for en god julehandel i 2018, sier Næss.

*Prognosene er basert på omsetningsstatistikk fra SSB.

Et av spørsmålene fra undersøkelse utført av YouGov (uke 42/43 2018) på oppdrag Oslo Handelsstands Forening: Omtrent hvor mye penger planlegger du å bruke på julegaver i år?
Svar i hele kroner:

Powered by Labrador CMS