Forbrukertilliten er på sitt laveste nivå på over to år

Forbrukertilliten falt markant i desember. Vi må tilbake til november 2016 for å finne et like lavt nivå.

Publisert

Forbrukertillitsindeksen (CCI) faller til 2,9 poeng i desember, ned 2,1 poeng fra november, viser årets siste tillitsmåling fra Opinion. Dette er det laveste nivået siden november 2016. Indeksen faller for tredje kvartal på rad, og den er i desember 4,4 poeng lavere enn på samme tid i fjor.

Indeksen for arbeidsledighet er den indikatoren som i størst grad påvirker forbrukertillitsindeksen i negativ retning i desember. Endringen fra november til desember er statistisk signifikant.

– For første gang siden mars i fjor – etter 21 måneder på rad med negativ indeks – er ledighetsindeksen positiv, det vil si at det nå er flere som tror at arbeidsledigheten vil være høyere enn lavere om ett år. Tendensen i 2018 har vært klar: Stadig flere tror at arbeidsledigheten vil være høyere enn lavere om 12 måneder, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

– Også indikatoren knyttet til troen på egen økonomi og sannsynligheten for sparing og dermed formuesøkning faller denne måneden, mens tilliten til landets økonomi er på samme nivå som i november, da den var på sitt laveste siden november 2016, sier Henrik Høidahl i Opinion.

I 2017 var indikatoren knyttet til troen på landets økonomi positiv i åtte av tolv målinger. I år er det seks av tolv målinger som har gitt et positivt tall, alle i første halvår. Siden juli er det med andre ord flere som tror at landets økonomi vil være dårligere enn bedre.

Også kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for å kjøpe større forbruksgoder, bil og bolig, samt oppussing av bolig, faller til sitt laveste nivå i år. Indeksen har hatt en fallende tendens gjennom 2018, i likhet med CCI.

Powered by Labrador CMS