Forbrukertilliten på sitt laveste på tre år

Forbrukertillitsindeksen (CCI) falt videre i august, til sitt laveste nivå siden mai 2016.

Publisert

Forbrukertillitsindeksen (CCI) har vært negativ siden august i fjor. Det vil si at det er en svak overvekt av pessimister. I august faller CCI til minus 4,0 poeng, viser august-målingen til Opinion. Det er ned 3,3 poeng fra juli, da den var på minus 0,7 poeng. Indeksen er med det 3,3 poeng lavere enn for ett år siden og 3,5 poeng lavere enn gjennomsnittet av de 12 målingene i 2018. CCI var markant lavere i andre enn i første halvår i fjor. Fallet fortsatte i første halvår i år.

– Alle de fire indikatorene som utgjør CCI faller markant fra juli til august, og alle indikatorene er lavere i august i år enn i fjor. Størst er fallet for tilliten til landets økonomi om 12 måneder, som ikke har vært lavere siden mai 2016, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

– Internasjonale handelskonflikter og økt usikkerhet om Storbritannias forhold til EU, spesielt om det blir en hard Brexit 31. oktober, kan påvirke norske bedrifter og norsk økonomi, og innvirker i sin tur på forbrukernes oppfatning av norsk økonomi nå og det kommende året, sier Høidahl.

– Selv om ikke arbeidsledighet inngår i CCI lenger, er også denne indeksen et tegn på mer usikkerhet knyttet til norsk økonomi. Den øker markant i august og er på sitt høyeste - flere tror på økt arbeidsledighet – siden februar 2017.

Powered by Labrador CMS