Överskottsbolaget in Varberg. Foto: Green Yoshi
Överskottsbolaget in Varberg. Foto: Green Yoshi

Europris og ÖoB går sammen

Europris og ÖoB tar første skritt mot å skape en ledende nordisk plattform for lavprisvarehus.

Publisert

Europris ASA er i dag blitt enige med Runsvengruppen AB (ÖoB) om å danne en felles nordisk plattform for å styrke driften, øke verdiskapningen og nå ut til flere kunder med sine brede vareutvalg. Sammen venter Europris og ÖoB å oppnå bedre betingelser gjennom felles innkjøp og utvikling av varekategorier, høste av hverandres erfaringer og sammen investere i morgendagens digitale løsninger for å oppnå bedre priser for kundene.

– Vi er to selskaper med felles verdier og strategier. Vi skal nå samarbeide om å videreutvikle butikker, vareutvalg og styrke vår markedsposisjon. Dette vil komme våre kunder, ansatte og eiere til gode», sier Pål Wibe, adm. dir. i Europris.

Til sammen har Europris og ÖoB 349 butikker i Norge og Sverige med en samlet omsetning i 2017 på omtrent 9,5 milliarder norske kroner. Inkluderer man det allerede etablerte innkjøpssamarbeidet med Tokmanni i Finland, representerte selskapene et samlet detaljhandelsvolum på 17,1 milliarder kroner i fjor. Selskapene er med det en av de tre største lavprisvarehus grupperingene i Nord-Europa. Europris og ÖoB vil umiddelbart starte arbeidet med felles innkjøp.

Som en del av avtalen kjøper Europris 20% av egenkapitalen i ÖoB med oppgjør i Europris aksjer. Prisen vil bli endelig fastsatt neste år basert på resultatet fra driften hos ÖoB, men det er ventet at ÖoB vil eie rundt 4,5% av aksjene i Europris etter transaksjonen er gjennomført. Europris har videre en opsjon på å kjøpe de gjenværende 80% av den svenske partneren i 2020, også da med oppgjør i aksjer og en pris avhengig av resultatutviklingen fremover.

Runsvengruppen AB har vært eiet av Svensson-familien i Sverige i 70 år. Hovedvirksomheten er varehandel gjennom ÖoB kjeden, også kjent som Överskottsbolaget, bestående av 94 butikker over hele Sverige, samt innkjøp, lager og logistikk.

Europris er en børsnotert butikkjede i sterk vekst med 255 lavprisvarehus over hele landet. Europris-kjeden er Norges ledende aktør innen såkalt bredt vareutvalg, og forretningene selger alt fra dagligvarer til jernvarer, maling, dyrefor- utstyr, gaveartikler, pyntegjenstander, kjøkkenutstyr, tekstiler, garn, leker og mye annet. Over 30 millioner kunder handlet i 2017 hos Europris til ekstremt lave priser, og kundeløftet er at kundene skal få ‘mer til overs ved å handle hos Europris’. Kjeden omsatte i 2017 for 5,9 milliarder kroner, har omlag 2.650 medarbeidere. Både hovedkontor og sentrallager ligger i Fredrikstad.

Powered by Labrador CMS