Töcksfors får gevinst av bedre E18 og bygges ut

Gradvis blir E18 østover mot Sverige bedre, noe som gjør grensehandelsenteret på Töcksfors mer attraktivt for norske harryhandlere. Omsetningen vokser pent, og nå bygges senteret ut.

Publisert

Thon Eiendom skal bygge ut grensehandelsenteret i Töcksfors med mellom 8-9.000 m2.

– Når det gjelder grensehandel, er ikke det snakk om spesielt store arealer. Leietakere på grensa ønsker gjerne nokså store lokaler, sier senterleder Lars Erik Erøy.

Derfor er det ikke sikkert at utbyggingen resulterer i noe særlig med enn fem-seks nye butikker. Allerede er de i dialog med potensielle leietakere.

Før utbyggingen er arealet 33.000 m2 fordelt på 43 butikker. I fjor var omsetningen på 832 millioner SEK fra 1,5 millioner besøkende.

I kjelleren ligger parkeringshuset, også det på 33.000 m2. Utendørs er det 50 p-plasser.

En av- og påkjøringsvei må flyttes 200 meter vestover fordi den ligger der det skal bygges ut.

Pen vekst

Når senteret nå skal bygges ut, betyr det jo at omsetningen går den rette veien.

– Så langt i år har vi en vekst på 7-8 prosent, forteller Erøy.

For kort tid siden ble det kjent at Thon Eiendom har lignende utbyggingsplaner for Charlottenberg, beliggende på grensa seks mil lenger nord. Erøy bekrefter at de to sentrene som regel opplever samme utvikling i omsetningen.

– Gründeren Olav Thon har personlig hatt stor tro på Töcksfors fra dag én. Han så tidlig hva som var de beste trafikknutepunktene langs grensa, forteller senterlederen.

I fjor var 1,5 millioner personer innom senteret i Töcksfors.
I fjor var 1,5 millioner personer innom senteret i Töcksfors.

Bedre E18 hjelper

Töcksfors er det grensehandelsenteret som ligger kortest vei fra Oslo. Nå er distansen 95 km og reisetiden en drøy time. Tiden forkortes stadig etter hvert som nye parseller av E18 blir ferdig. I løpet av neste år vil E18 ha høy standard hele veien fra Akershus-grensa til landegrensa, forteller senterlederen. Den eneste parsellen som da vil gjenstå, er strekningen gjennom Ås og Ski. Hver gang er parsell åpner, kuttes reisetiden med noen minutter.

Lars Erik Erøy er senterleder for Töcksfors Shoppingcenter.
Lars Erik Erøy er senterleder for Töcksfors Shoppingcenter.

Lars Erik Erøy mener at utbyggingen gjør at de kommer opp i mer kritisk masse og blir en mer relevant konkurrent til Nordby-senteret som ligger lenger sør.

Senterlederen legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt Systembolaget som leietaker på Töcksfors. I dag ligger det i Årjäng sentrum, et par mil lenger inn i Sverige. De aller fleste nordmenn på harrytur kjører først dit for å handle polvarene før de snur og gjør resten av innkjøpene på Töcksfors. 2. pinsedag var det derfor som vanlig kaos i Årjäng sentrum.

Powered by Labrador CMS