Clare Rodgers: – Dette har vært en svært vanskelig beslutning å ta. (Foto: IKEA)
Clare Rodgers: – Dette har vært en svært vanskelig beslutning å ta. (Foto: IKEA)

Skrinlegger planer om nye varehus

IKEA har bestemt seg for å skrinlegge utbyggingen av nye varehus i Norge. Det innebærer at tomtene IKEA sitter på i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø vil bli solgt.

Publisert

Det skriver selskapet i en pressemelding, hvor det ellers fremgår at 2018 ble et godt år for IKEA Norge:

I en detaljhandel som preges av dårlig lønnsomhet, leverer IKEA Retail Norge et positivt driftsresultat på over 100 millioner kroner i 2017/18. Markedsandelen forblir høy.

– Vi opplever redusert lønnsomhet i likhet med bransjen for øvrig, men det siste året har vi stabilisert kostnadene og satt i gang en rekke endringer.Vi er glade for at vi har klart å snu trenden, og det er et godt utgangspunkt når vi nå er i full gang med åendre oss for å sikre fremtidig vekst, sie rClare Rodgers, administrerende direktør i IKEA Retail Norge.

IKEA rigger seg for fremtiden

IKEA ser en stadig endring i hvordan nordmenn handler. Møbelbedriften satte tidligere i år i gang et treårig endringsprogram for å gjøre IKEA-konseptet bedre rustet for fremtiden.

– Vi ser en endring i detaljhandelen vi aldri har sett tidligere. For å rigge oss for langsiktig vekst må vi skape en ny forretningsmodell som sørger for at vi blir mer tilgjengelige, gir kunder en bedre handleopplevelse og at vi blir bærekraftige og sirkulære i alt vi gjør – både i dag og i morgen.

– IKEA.no har skutt fart med over 40 millioner besøkende i fjor, og en vekst i netthandel på 8prosent. Selv om flere og flere tar nettbutikken i bruk, er tallene for varehusene fortsatt høye med over ti millioner besøkende årlig. Hele 89 prosent av IKEAs omsetning i Norge kommer fra varehusene, men det er mange som ser på turen til varehuset som en tidkrevende nødvendighet, ifølge Rodgers.

Nå baner IKEA i Norge vei for resten av verden gjennom å definere hvordan fremtidens varehus skal se ut, sammen med fire andre land.

‒ De neste årene skal vi øke verdien av å besøke varehusene våre. Morgendagens varehus skal være fylt med opplevelser, muligheter og profesjonell interiørkompetanse du ikke får noe annet sted. Et sted du kan lære noe nytt, bli inspirert, spise, leke, jobbe, lease eller kjøpe, sier Rodgers.

Skrinlegger planer om nye varehus

Som en konsekvens av transformasjonen har IKEA nylig bestemt seg for å skrinlegge utbyggingen av nye varehus i Norge. Det innebærer at tomtene IKEA sitter på i Vestby,Danebu, Ålesund og Tromsø vil bli solgt. Det samme gjelder tomter tilknyttetIngka Centres — en mer ukjent del av IKEA som utvikler forskjellige typer møteplasser.

Ifølge Rodgers har IKEA jobbet for å realisere utbyggingen av varehusene helt inntil beslutningen om ikke å bygge nylig ble tatt.

– Dette har vært en svært vanskelig beslutning å ta. I IKEA har vi jobbet iherdig over mange år med å realisere planene, men først og fremst er det synd for alle som har ønsket seg et varehus nærmere der de bor.

Alle berørte kommuner har blitt informert om avgjørelsen. Fremover vil IKEA samarbeide med dem for å finne den beste løsningen for alle parter. Planene IKEA har for Furuset og Forus, samt byggingen av et lager på Vestby, er ikke berørt av beslutningen.

(Pressemeding)

Nøkkeltall IKEA årsresultat 2017/18

Total omsetning: 7,89 mrd NOK
Overskudd: 110 mill NOK
Omsetning fysiske varehus: 89 %
Omsetning netthandel: 11 %
Omsetningsvekst netthandel: 8 %
Besøkende på varehus: 10 582 087
Besøkende i nettbutikken: 40 432 602

Powered by Labrador CMS