Sukkerfri verdensrekord

Sukkerfri brus fortsetter å ta markedsandeler i Norge. Nå er det satt ny verdensrekord.

Norske brusprodusenter arbeider for å redusere hvor mye sukker folk får i seg fra drikke. Høy innsats gjennom flere år har gitt resultater som er lagt merke til internasjonalt: I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 % av brusmarkedet i Norge. I 2020 var sukkerfriandelen allerede oppe i 60 %.

Etter årets første fire måneder setter sukkerfri brus nå en ny rekord: Andelen sukkerfri brus på det norske markedet så langt i år er på hele 65,7 %.

- Norske brusprodusenter er stolte over å sette verdensrekord i sukkerfriandel. Dette er jubeltall for folkehelsen! sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Fuglum peker på at resultatene ikke kommer av seg selv. Bransjen har jobbet systematisk over flere år med en rekke tiltak:

  • Ingen kompromisser på smak - sukkerfri drikke skal være et fullverdig attraktivt produkt, ikke et «redusert alternativ»
  • Justering av oppskriftene på eksisterende produkter for å redusere sukkerinnholdet
  • Nesten all innovasjon og nylanseringer er i dag sukkerfrie
  • Sukkerfritt gis prioritet i markedsføring
  • Merking og pakningsstørrelser brukes bevisst
  • Produsentene samarbeider med handelen om kampanjer, aktivering og annet for å påvirke forbrukerne til å velge sukkerfrie alternativer.

I sum har tiltakene gjort at brusmarkedet i Norge i dag har verdens høyeste sukkerfriandel. Brusprodusentene har dermed bidratt betydelig til at sukkerforbruket i Norge har blitt kraftig redusert: Folkehelseinstituttet fastslo i rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 at engrosforbruket av sukker har gått ned fra 43 til 24 kilo per person per år i perioden 2000–2019. De siste ti årene har sukkerforbruket gått ned med 25 prosent. Målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021 ble nådd allerede i 2019, to år før tiden.

Myndighetene og næringslivet er nå enige om å videreføre intensjonsavtalenfor et sunnere kosthold ut 2025. Drikkevarenæringen applauderer avtalen:

- Tillitsfullt samarbeid og forutsigbar politikk og rammebetingelser er viktig for bedriftene når de skal bruke ressurser på den innovasjonen som trengs for å bevege markedet videre i retning enda flere sukkerfrie produkter, sier Fuglum.

Powered by Labrador CMS