Matprisene falt med 1,2 prosent i september

(NTB:) Det var et sesongtypisk fall i matprisene i september, men prisene var høyere enn på samme tid i fjor.

Det er vanlig at matprisene faller på høsten, og fra august til september sank de med 1,2 prosent. Prisene på for eksempel lam, poteter og fisk falt den siste måneden. Dessuten økte veksttakten fra august til september, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Tross prisfall på matvarer den siste måneden trekker matvareprisene tolvmånedersveksten i KPI opp fra august til september. Dette skyldes at matvareprisene falt mer fra august til september i fjor enn de gjorde på samme tid i år, sier Espen Kristiansen i SSB i en artikkel.

Matvareprisene var 5,8 prosent høyere i september sammenlignet med for ett år siden. Denne veksttakten er 1,1 prosentpoeng høyere enn måneden før.

Blant matvarene som har steget mest i pris det siste året, finner vi sjokolade, kjøtt og grønnsaker.

DNBs investeringsbank Carnegie ventet på forhånd at en uvanlig oppgang i matprisene ville løfte kjerneinflasjonen mer enn Norges Banks anslag på 3,2 prosent. I stedet ble det altså et lite fall i matprisene og kjerneinflasjonen (KPI-JAE) stoppet på 3,0.

Kjerneinflasjonen er prisøkningen uten endringer i prisen på energi og avgifter.

– Nedgangen i kjerneinflasjonen var ikke det vi hadde forventet. Så dette er en god nyhet for Norges Bank og gjør dem nok mer komfortable med kuttet de leverte på forrige rentemøte, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie til E24.

Powered by Labrador CMS