– Det er ikke uventet at den salgsboomen som varehandelen jevnt over har opplevd gjennom vår og sommer var nettopp det – en boom. Salgsveksten kunne ikke fortsette i det uendelige, sier Linda Vist.
– Det er ikke uventet at den salgsboomen som varehandelen jevnt over har opplevd gjennom vår og sommer var nettopp det – en boom. Salgsveksten kunne ikke fortsette i det uendelige, sier Linda Vist.

NHO: Det blir en dyster høst for handelen

Det er dramatisk nedtur for handel i høst. 45 prosent av bedriftene opplever lavere etterspørsel siste fire uker.

Publisert

Redusert omsetning og svakere likviditet er nå trenden for varehandel, viser ferske tall fra NHO Service og Handels medlemsundersøkelse.

Hovedfunn fra undersøkelsen:

• 46 % har merket lavere etterspørsel siste fire uker (opp fra 35 %).

• 9 % har gjennomført oppsigelser (ned fra 21 %).

• 12 % har planer om oppsigelser (ingen endring)

• 18 % har likviditetsproblemer (opp fra 10 %)

• 11 % av bedriftene frykter konkurs (opp fra 7 %).

• 47 % har gjort tiltak for å omstille seg som følge av nye rammebetingelser grunnet koronakrisen

45 prosent av bedriftene innen handel har merket lavere etterspørsel siste fire uker som følge av koronakrisen. Dette er en økning på 10 prosentpoeng fra forrige undersøkelse i september. Andel bedrifter innen handel som sliter med å betale regninger på kort sikt har nesten doblet seg fra september til oktober, fra 10 til over 18 prosent. 1 av 10 handelsbedrifter frykter nå konkurs.

-Ikke uventet

– Det er ikke uventet at den salgsboomen som varehandelen jevnt over har opplevd gjennom vår og sommer var nettopp det – en boom. Salgsveksten kunne ikke fortsette i det uendelige. Nordmenn har nå gått tilbake til "korona- normalen". Sommerens ferier og fjellturer er unnagjort, hus og hjem er pusset opp, butikkene har bevist at det kontinuerlig kommer påfyll av varer i hyllene, og skole, jobb og fritidsaktiviteter er tilnærmet normalisert, med nødvendige korona-restriksjoner, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

– Imidlertid er det viktig å huske at mange fremdeles er permitterte eller har mistet sin jobb, og det er heller ikke slik at alle handelsbedrifter har hatt et godt år. Det at nesten halvparten av alle medlemmene våre har måttet gjøre omstillingstiltak som følge av pandemien er et tydelig tegn på at situasjonen er alvorlig, og vi vil følge nøye med på likviditetsutfordringene som nå ser ut til å øke. Det er viktig at kompensasjonsordningene fortsetter fremover og tilkommer de som trenger det – også innen handelen, avslutter Linda Vist.

Powered by Labrador CMS