Årsaken til at dagligvare og kiosk har en nedgang på 4,7 prosent siden januar, er åpne grenser og at folk har trukket tilbake til kontoret og kantinene i tillegg til at restaurantbesøk øker, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.
Årsaken til at dagligvare og kiosk har en nedgang på 4,7 prosent siden januar, er åpne grenser og at folk har trukket tilbake til kontoret og kantinene i tillegg til at restaurantbesøk øker, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

NHO: Den elleville veksten er over

Det er ingen tvil om at den elleville veksten for handelen under pandemien nå avtar. Sakte, men sikkert nærmer vi oss normalen, melder NHO Service og Handel.

- For dagligvare og kiosk derimot ser vi en nedgang på 4,7 prosent siden januar, men også her er vi fremdeles over normalen før pandemi. Nedgangen skyldes både åpne grenser og at folk har trukket tilbake til kontoret og kantinene i tillegg til at restaurantbesøk øker, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Så langt i 2022 konkluderer tallene fra februar med at handelen akkumulert for året er 16,5 prosent over normalen (2019). Også sammenlignet mot 2021 ligger handelen akkumulert over med 1,7 prosent. Veksten er avtagende, men fremdeles over normalen. Fra januar til februar er det en nedgang i omsetningsvolumet på 1,1 prosent.

Kosmetikk opp 62 prosent

Kosmetikk har hatt sterk vekst siden samfunnet åpnet opp igjen sommeren 2021 og er nesten 62 prosent over samme periode i fjor og hele 72 prosent over januar, men også målt etter normalen er de 33 prosent over i omsetning februar akkumulert. Den største bidragsyteren her er nok reiseglade nordmenn som har handlet taxfree-varer.

Mange butikker ble stengt på Østlandet fra slutten av januar i fjor. Det er en av grunnene til at det blir høye vekstrater i år når man sammenligner med fjoråret. For kosmetikk spiller det også inn at vi har startet å reise igjen og en av de største salgskanalene for kosmetikk er taxfree på Gardermoen.

Spill og leker opp 48 prosent

Spill og leker har også omsetningsvolum på 48 prosent over normalen i 2019, i tillegg til nesten 29 prosent økning sammenlignet med fjoråret.

For dagligvare og kiosk derimot ser vi en nedgang på 4,7 prosent siden januar, men også her er vi fremdeles over normalen før pandemi. Nedgangen skyldes både åpne grenser og at folk har trukket tilbake til kontoret og kantinene i tillegg til at restaurantbesøk øker.

Netthandel stagnerer

Netthandel har for første gang en nedgang på 0,1 prosent siden pandemiens start. Sport er ned sju prosent sist måned og ned 1,8 prosent mot normalår.

Høyt sykefravær

Antall sykemeldte i Norge er fremdeles høyt, nesten 46 prosent høyere enn uke 11 i fjor, og for handelen er antall sykemeldte over snittet for Norge, med 53 prosent for uke 11. Årsak til høyt sykefravær er koronarelatert. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS