– Det er ikke grensehandelen som er harry, men avgiftene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service & Handel.
– Det er ikke grensehandelen som er harry, men avgiftene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service & Handel.

NHO: Skuffet over at harry-avgiftene ikke kuttes

- Regjeringen forspiller nå en enestående mulighet til å ta et oppgjør med grensehandelen. Det er både overraskende og skuffende, sier Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. i NHO Service og Handel.

Publisert

- Stengt grense de siste månedene har vist oss hva kutt i grensehandelen betyr: Tusenvis av nye arbeidsplasser er skapt, staten har dessuten fått milliardinntekter i økt moms og særavgifter. Det er åpenbart at et avgiftskutt til svensk nivå for typiske grensehandelsvarer ville ha sørget for at de gode virkningene for norske arbeidsplasser av stengte grenser fikk fortsette. Nå kan vi fortsatt ikke være trygge på at denne handelen over grensen ikke øker til samme nivå som før koronakrisen når grensen åpner igjen en gang i 2021, sier Kaltenborn.

Hun understreker at hun har stor forståelse for at mange nordmenn drar til Sverige for å handle, når prisforskjellene på typiske grensehandelsvarer er så store som de er.

- Det er ikke grensehandelen som er harry, men avgiftene, sier Kaltenborn.

Det eneste kuttet regjeringen foreslår på typiske grensehandelvarer er at drikke med bare kunstig søtningsstoff får en avgiftsreduksjon på 30 prosent. For en liter lettbrus innebærer det at avgiften per liter kuttes fra 3,63 til 2,54 kroner.

- Det er positivt når regjeringen vil gjøre noe med deler av sukkeravgiften, men når det kun dreier seg om sukkeravgift på ikke-sukkerholdige drikkevarer, så løper de bare første langsiden av en 1500-meter. Vi håper Stortinget vil fullføre løpet og bidra til et forståelig avgiftsnivå i Norge, som ikke drar folk over grensen for å handle, sier Kaltenborn.

Powered by Labrador CMS