Brandstad var en av kjedene som gikk konkurs i fjor.

Krise i klesbransjen – laveste omsetning siden 2006

Ferske tall fra årsstatistikken til Virke Handel viser at en allerede svekket klesbransje ble rammet ekstra sterkt av Covid-19 i 2020. På årsbasis falt omsetningen med 10,2 prosent. I de store kleskjedene var nedgangen i 2020 på 8 prosent.

Det er Virke som rapporterer dette.

Starten på 2021 har også vært dramatisk med en nedgang på over 20 prosent i årets to første måneder.

Klesbutikkene i Norge har vært igjennom mange utfordrende år. Totalt har omsetningen de ti siste årene gått ned med 11,6 prosent og landets klesbutikker har ikke omsatt for så lite som i fjor, siden 2006. Foreløpige tall viser at omsetningen i landets klesbutikker gikk ned med 10,2 prosent eller med over 3 milliarder kroner ekskl. mva. i 2020. Dette viser dramatikken klesbransjen opplever nå.

- Klesbransjen har fått juling altfor lenge. Og med nedstengingene lempes regningen over på butikkene når de må stenge ned på kort varsel, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Ingenting å feire

Nedstengning av Norge har ført til at forbruket på klær har endret seg. Nordmenn tilbrakte mye tid hjemme og behovet for fest- og jobbantrekk har nesten forsvunnet. Dette går hardt ut over klesbutikkene som sitter igjen med tapte varelager og sesongvarer. Stende krever at myndighetene kommer på banen:

- Butikkene sitter igjen med haugevis varer de aldri fikk solgt. Virke mener det må bli mulig for varehandelsbedrifter å søke kommunenes ventilordning for å få kompensert tapte varelager og redusert verdi på sesongvarer.

Direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende.

Stende mener også at når myndighetene har stengt ned arbeidsplassene på et par timers varsel, må de også ta ansvar for bedriftenes lønnskostnader.

- Alle må jo forstå at dette er ikke er arbeid som kan utføres fra hjemmekontor, sier Stende.

Skjev konkurranse fra utenlandsk netthandel

I tillegg opplever norsk klesbransje en sterk konkurranse fra utenlandske nettbutikker som opererer på urettferdige premisser. Stende krever at toll på klær må fjernes slik at bransjen får mulighet til å konkurrere på like vilkår.

- Fra før opplever bransjen urettferdig konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Dette problemet har blitt forsterket under pandemien. Utenlandske nettbutikker kan ikke ha tollfri adgang til norske forbrukere – dette setter nesten 30.000 arbeidsplasser i fare. Det har vi ikke råd til, påpeker Stende.

Gårdeiere må delta på dugnaden

Butikkene sitter igjen med faste økonomiske utgifter når de må stenge ned. Stende ber om at de som eier butikklokalene tar sin del av ansvaret.

- Husleie må betales selv om de ansatte må holde seg hjemme. Her må gårdeierne ta sin del av regningen. Når myndighetene stenger ned, kan ikke leietakerne betale full husleie.

Flere kleskjeder konkurs

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det åpnet konkurs i 85 foretak i butikkhandelen med klær i 2020. Blant disse finner vi Wagno med rundt 30 butikker i kleskjedene Brandstad og Wagner, Ricco Vero med 11 butikker og Masai Clothing Retail Norge med 5 butikker. Koronaviruset gjorde også sitt til at Nøstebarn-kjeden med nettbutikk og 5 butikker måtte melde oppbud.

Det er utfordrende tider for alle, men Stende mener myndighetene nå må ta grep for å redde lokalt arbeidsliv.

- Butikker må holdes åpne under pandemien, så lenge det er smittervernmessig forsvarlig. Stenging av butikker får utilsiktede konsekvenser som økt mobilitet over kommunegrenser slik det er nå. Heller strengt enn stengt!, avslutter Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Powered by Labrador CMS