Ved å signere denne avtalen, går vi nå inn i en ny etappe i arbeidet med å fase ut bruken av PFAS i produkter og i leverandørkjeder, sier Erlend Kramer, norgessjef i Rusta.

Rusta blir med på PFAS-initiativ

Rusta blir med i initiativet «No to PFAS» som drives av miljøorganisasjonen ChemSec, og støtter dermed oppfordringen om å fase ut høyfluorerte kjemiske stoffer i alle sine varer.

Publisert

Rusta vil utvikle konseptet sitt med økt bærekraftighet. Rusta skriver nå under på Chemsec`s ”PFAS commitment” som har som mål å fase ut bruken av PFAS, eller høyfluorerte stoffer som de også kalles.

Chemsec er en statlig finansiert svensk organisasjon som jobber for strengere regulering av potensielt farlige kjemikalier og for å samarbeide med virksomheter for å redusere produksjon og bruk av farlige stoffer i deres produkter og forsyningskjeder.

PFAS er en gruppe på tusenvis høyfluorerte stoffer som brukes iblant annet overflatebehandlinger på tekstiler og stekepanner. PFAS brukes også i enkelte kosmetiske produkter og kan også finnes i elektronikk. Høyfluorerte kjemikaler er svært vanskelig å bryte ned, noe som fører til at de i dag finnes nesten overalt i miljøet vårt, som for eksempel i grunn- og drikkevann.

Startskuddet på Rusta sin reise mot PFAS-frie produkter

- Rusta har som mål å begrense enkelte stoffer som ikke reguleres med lover eller direktiver i nær fremtid. Allerede i dag stiller vi strenger krav til kjemikalier overfor våre leverandører i henhold til gjeldende lover og direktiv i en såkalt begrensningsliste (restricted substances list). Ved å signere denne avtalen, går vi nå inn i en ny etappe i arbeidet med å fase ut bruken av PFAS i produkter og i leverandørkjeder, sier Erlend Kramer, norgessjef i Rusta.

Chemsec ser at flere og flere bedrifter får opp øynene for PFAS-problematikken, og i takt med at flere bedrifter stiller seg bak initiativet, øker organisasjonens muligheter til å påvirke lovgivningen.

- Det største problemet med PFAS, med veldig få unntak, er at de er helt lovlige å bruke. Dette fører til at mange bedrifter som ønsker å slutte med å bruke PFAS i sine produkter, har begrenset med muligheter til å kommunisere dette til sine leverandørkjeder. Her tror vi at vårt initiativ kan være til stor hjelp for bedrifter som vil engasjere både leverandører, ledelse og forbrukere i spørsmålet, sier Alice Hyllstam, Business Advisor i ChemSec.

Powered by Labrador CMS