Når forbrukerne avviser matvarer i hyllene, vil forhandlerne kunne kaste dem.

Ny teknologi kan redusere matsvinn

Feilpakkede varer kan bli avvist av forbrukerne på grunn av synlige feil, noe som gir matsvinn. Ny teknologi kan forhindre dette.

Publisert

Matsvinn er en global utfordring, og FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) har estimert svinnet til å nå svimlende 1,3 milliarder tonn hvert år. Årsaker til matsvinnet kan være alt fra avlinger som ikke er høstet, til ødelagte og utgåtte varer, og forbrukernes rester og avfall. Men når det kommer til produksjon og pakking, er problemet hovedsakelig feilpakkede varer som når detaljhandelen, og som forbrukerne avviser pga. synlige feil. Ny teknologi kan forhindre dette.

Hvis du tenker tilbake, kan du antagelig huske å ha handlet og oppdaget en pakke ost der forpakningen var ødelagt. Enten var ikke forseglingen som den skulle, eller så var ikke trykket på utsiden helt perfekt. Uansett lot du antagelig den osten ligge i hylla. Og vet du hva? Det samme gjorde den neste personen som tok den opp, og på den måten endte den pakken med ost opp som en del av det som er estimert til å bli 480 000 tonn matsvinn i Storbritannia hvert år.

Forbrukerne blir mer og mer kritiske, og dette påvirker også etter hvert handlemønsteret. Emballasje har større betydning enn noen gang, og produsentene henger seg på og gjør emballasjen mer og mer fargerik. Sikker forpakning forhindrer skade på produktene under transport, handel og lagring. De fem største emballasjefeilene er migrasjon/lekkasje, forurensing, adhesjon/forsegling, defekt materiale og feilmerking. Nå kan synsteknologi bistå matprodusenter med emballasjens utseende og kvalitet tidlig i produksjonsprosessen, og redusere svinn både i handelen og under produksjon.

Redusert svinn

Industriell synsteknologi benytter raske høyoppløsningskameraer for å oppdage mangler ved produktet, og det er en lovende teknologi som kan forhindre matsvinn. Industriell synsteknologi har eksistert i over 40 år, men har blitt tatt i bruk mer og mer de siste 15–20 årene pga. større utstrekning av automatisert produksjon.

Den er tatt i bruk i en rekke fabrikker, i alt fra bil- og elektronikkindustrien til livsvitenskapelig og farmasøytisk industri. Innen matvareproduksjon har det danske selskapet TriVision bygget opp en betraktelig ekspertise, og de kan dokumentere resultater i fabrikkene hvor teknologien deres er installert.

– Den nordiske matvaregiganten Arla har vært en nøkkelkunde for oss i mange år, sier partner Ole K. Neckelmann. Arlas mål er å kun levere perfekte produkter, og de har gått fra en situasjon med mange kvalitetsrelaterte produksjonsstopp til mange færre stopp. Samtidig har antall klager fra kunder minket, og vi mener at dette er en virkelig suksesshistorie som har gitt god avkastning for Arla, i tillegg til at matsvinnet blir redusert.

Kameraene i seg selv kan fotografere mange typer matvareprodukter, og programvaren som brukes for å tolke bildene, inspiserer forseglinger, etiketter, biter, produkter og forpakning. Hemmeligheten ligger i kombinasjonen mellom kameraet og den brukervennlige programvaren som har vært under utvikling i nesten 20 år.

Den nye VisioPointer in-line-løsningen øker gjennomstrømmingen og reduserer svinnet.

Produktutvikling gjør teknologien tilgjengelig for alle.

TriVision, som er basert i Danmark, har nettopp sluttført utviklingen av sin nye VisioPointer-løsning, som gjør den enda enklere å bruke for operatørene. Matvareprodusenter kan nå automatisk identifisere forseglingsforurensning og kvalitetssvikt, uriktig etikkering eller datomerking og defekt emballasje.

– Med den oppdaterte VisioPointer har vi gjort det mulig å implementere teknologien vår uten å måtte bygge om hele produksjonen. Størrelsen er så kompakt at den kan plasseres i enhver produksjonslinje, og da et problem oppdages tidlig med production intelligence-modulen vår, avdekkes problemer med maskinene før det blir problemer med kvaliteten i stort volum, sier Neckelmann.

Powered by Labrador CMS