Ill.foto fra Tromsø
Ill.foto fra Tromsø

Korona har gitt løft til lokalt næringsliv

Nordmenn handler mer lokalt etter nedstengingen, og de har blitt bedre naboer, viser en undersøkelse fra Mastercard.

Koronakrisen har vært en stor påkjenning for norsk næringsliv. Men en fersk undersøkelse fra Mastercard viser at krisen også har fått nordmenn til å støtte mer opp om lokale forhandlere.

De fem vanligste grunnene til at nordmenn handler lokalt:

  1. Beleilighet (55 prosent)
  2. Å hjelpe lokalsamfunnet sprette tilbake (54 prosent)
  3. Nyvunne forhold til lokale forhandlere og uavhengige butikker (28 prosent)
  4. Anbefalinger fra noen de stoler på (23 prosent)
  5. Mer verdi (19 prosent)

76 prosent av norske forbrukere sier de har blitt mer tilbøyelige til å handle i sitt nærmiljø etter nedstengingen, viser en fersk undersøkelse fra Mastercard. 78 prosent svarte de har satt mer pris på lokale butikker.

54 prosent svarte at de handler lokalt for å hjelpe lokalsamfunnet komme seg på beina igjen. 66 prosent svarte at de foretrekker å kjøpe av noen de kjenner, og 76 prosent stoler på anbefalingene fra lokale forhandlere. 28 prosent svarte at de har fått et nytt forhold til lokale forhandlere og uavhengige butikker etter nedstengingen.

Mastercard har også undersøkt hvordan pandemien har påvirket folks forhold til naboene sine. 56 prosent svarte at de har blitt mer tilbøyelige til å si hei til naboene enn de var for et år siden. 22 prosent sier at de tar imot bestillinger for naboene sine, og 21 prosent har en ekstranøkkel til sin nærmeste nabo.

Investerer i lokale helter

Mastercard har investert 250 millioner dollar globalt i å hjelpe lokalt næringsliv komme seg gjennom krisen. Betalingsselskapet har også introdusert nye tjenester, inkludert plattformen Business Unusual-plattformen og Mastercard Trade Solution, for å tilby tjenester utenom vanlig bankvirksomhet og å hjelpe små- og mellomstore bedrifter spare tid og penger.

– Små virksomheter er ryggraden i økonomien. Når folk igjen begynner å handle lokalt, gjenoppdager de en skog av flotte, varierte og unike små virksomheter. Vi oppfordrer alle til å handle lokalt og løfte frem lokale helter. Gjenreisingen av økonomien begynner på dørterskelen din, sier Mark Barnett, Europa-president i Mastercard. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS