Bybanetorget
Lagunen er landets største kjøpesenter og ligger i et knutepunkt. Bybanen mellom sentrum og Flesland har holdeplass ved Lagunen.

Lagunen er finalist til Årets kjøpesenter – "Vi nærmer oss det komplette kjøpesenter"

Lagunen er etter en betydelig utvidelse i 2018 blitt Norges største kjøpesenter. Adm. dir. Knut Eliassen synes at det er stas å bli nominert for andre år på rad.

Publisert

Vinneren av NKF Årets kjøpesenter presenteres på Kjøpesenterkonferansens festaften 16. mars på The Qube på Gardermoen.

Lagunen er den ene av de tre finalistene som er plukket ut av juryen.

– Hva mener dere selv at bakgrunnen er for at dere er blitt plukket ut som finalist?

Knut Eliassen er adm. dir. på Lagunen.
Knut Eliassen er adm. dir. på Lagunen.

– Begrunnelsen ligger nok i at Lagunen nå nærmer seg det komplette kjøpesenter med høyt innslag av servering, kinosenter, treningssenter, sportsbar og bowling i tillegg til det største butikkutvalget som finnes i Bergen-regionen. Både besøks- og omsetningsrekord i 2022 viser at vi har lykkes med en helhetlig tilnærming og at markeds- og driftsarbeidet er vellykket. Publikum har omfavnet nye Lagunen og igjen gjort oss til landets største, svarer Eliassen til Retailmagasinet.

Solceller på sentertaket på Lagunen
Solceller på sentertaket på Lagunen

Han forteller at de ble spesielt utfordret av juryen på områdene sosialt engasjement og miljø.

– Under jurybesøket fokuserte vi på vårt systematiske bærekraftarbeid og vår rolle som samfunnsaktør ved bl.a. å presentere inkluderingsarbeidet vi gjør i samarbeid med attføringsbedriften A2G som gir mennesker som aldri har vært i jobb, eller som har vært lenge uten arbeid, muligheten til å komme seg inn på arbeidsmarkedet – og beholde jobben, sier Eliassen.

Strømproduksjon på sentertaket på Lagunen.
Strømproduksjon på sentertaket på Lagunen.

Juryen fikk også se miljøstasjonen på Lagunen og pilotprosjektet om produksjon av strøm ved etablering av solceller og vindturbiner på sentertaket.

"Små steg – Stor forskjell"

Senterleder Tone Havneraas forteller om kampanjen "Små steg – Stor forskjell" med utstilling i senteret som viser produkter og klær med vekt på bærekraftig produksjon.

Senterleder Tone Havneraas på Lagunen
Senterleder Tone Havneraas på Lagunen

På Lagunen finnes en rekke butikker som tilbyr alt fra reparasjon, pant, utleie og resirkulering som kan ha innvirkning på en mer miljøvennlig fremtid. Blant tiltakene er: Innlevering/gjenbruk av klær, skredder, utleie av klær og utstyr, reparasjon av turtøy, vedlikehold og impregnering, reparasjon av utstyr, knivsliping og pigging av sko.

Kampanjen Små steg – stor forskjell
Kampanjen Små steg – stor forskjell

Flere av klesbutikkene på Lagunen tar imot plagg uavhengig av hvor kunden har kjøpt dem i utgangspunktet, blant annet H&M, Kid Interiør, Polarn O. Pyret, Kappahl, Infinity, Lindex og Fretex. Innleverte tekstiler benyttes enten som second hand, i produksjon av nye klær, eller de blir resirkulert til nye produkter og får nytt liv.

Juryen: Mange gode

Juryen har rangert nominerte kjøpesentre etter ikke mindre enn 23 kriterier.

Juryleder er Bjørn H. Nygaard, nordisk leder forbrukerinnsikt i Prognosesenteret. Til Retailmagasinet kan han ikke så tidlig fortelle mye om måten juryen har jobbet på og vurderinger de har gjort, men uttaler:

– Som alltid vurderer vi alt fra butikkmiks til søppelhåndtering. Alle senter som var med i diskusjonen, var gode. Da vi satte tall på kandidatenes prestasjoner i 2022, var det mindre enn ti poeng fra topp til «bunn» på en skala fra 0 til 100.

Dekorativt på Lagunen
Dekorativt på Lagunen
Powered by Labrador CMS