Kortforbruket stiger igjen etter kraftig fall i april.

Kortforbruket på vei opp igjen, men fortsatt lavere enn i fjor

Etter et markant fall i kortforbruket i mars på mer enn 14 prosent, ser Nets bedring i april hvor forbruket bare var 8,5 prosent lavere enn i fjor.

Nordmenns forbruksatferd er fortsatt preget av Covid-19, men analysesjefen i Nets ser definitivt økt aktivitet hos forbrukerne i april, som for øvrig satte ny rekord for kontaktløs betaling.

I april ble det foretatt 127,2 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge. Det er et fall på 24 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er forøvrig den samme nedgangen i transaksjoner som vi også opplevde i mars 2019 sammenlignet med året før. Tallene er et uttrykk for at vi i løpet av april handlet for større beløp av gangen i og med at omsetningen falt med kun 8,5 prosent. I alt har nordmenn handlet varer og tjenester for litt mer enn 50 milliarder kroner i april.

– Månedstallene er igjen, i april, preget av Covid-19, som har endret kjøperadferden markant. Gjennomsnittsbeløpet per transaksjon steg, også mer enn vi så i slutten av mars, derfor faller omsetningen kun med 8,5 prosent, forklarer sjef for data og analyse i Nets, Per Harald Strøm.

– I mars falt samlet kortomsetning mer enn 14 prosent, til tross for at forbruket var normalt den første halvdel av måneden. I april har samfunnet vært delvis lukket ned hele måneden, men den samlede kortomsetning er bare falt med 8,5 prosent. Det vitner om at nordmenn holder hjulene i gang og at det kanskje er mer optimisme å spore blant forbrukerne.

– Etter det markante fallet i mars, så vi en bedring i uke 14, etterfulgt av forsterket vekst i påsken. Kortforbruket var faktisk tilnærmet normalt, hvilket mest sannsynlig skyldes at de færreste reiste på ferie til utlandet, men i stedet holdt seg innenfor landets grenser.

Andelen av kontaktløse betalinger stiger

At nordmenn har vært opptatt av å minske spredning av Covid-19, ses også i betalingsmønsteret. Tallene viser at flere har ønsket å bruke kontaktløse betalingsmåter som betalingskort. På den måten har de unngått å berøre kontanter eller betalingsterminaler. I april steg andelen av kontaktløse transaksjoner med hele 27 prosent sammenliknet med mars, som også var rekordmåned med hensyn til kontaktløs betaling.

– Den markante veksten i antall kontaktløse betalinger vi så i mars har fortsatt i april. Utviklingen er hjulpet på vei av butikker som aktivt oppfordrer kundene til å betale kontaktløst. I tillegg er grensen for kontaktløs betaling, uten PIN, økt fra 400 kroner til 500 kroner. Forrige måned steg andelen kontaktløse betalinger fra 50 til 64 prosent av alle BankAxept-kjøpene, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

Vipps AS valgte, sammen med de norske bankene, å øke beløpsgrensen for kontaktløs betaling uten PIN fra 400 til 500 kroner. Dette ga mulighet til å foreta enda flere kortkjøp uten å komme i berøring med betalingsterminalen. Man kan betale kontaktløst på alle beløp, også de over 500 kroner, men da må man taste PIN-kode.

Oppgjøret for samlet kortbruk inneholder kjøp med BankAxept og internasjonale kort i Norge, herunder elektroniske gavekort brukt i norske betalingsterminaler. Også handel på nettet eller via mobil, for en del norske nettbutikker, er inkludert i tallmaterialet.

Powered by Labrador CMS