Kontaktløst er verdens raskest voksende betalingsmåte.

Kortforbruken normalisert – kontaktløst hurtigst voksende betalingsmetode i verden

I løpet av sommeren har nordmenn satt rekord i bruken av betalingskort, men nå som den norske staycation er over, begynner forbruket å normalisere seg.

Publisert

I juni og juli opplevde norske virksomheter en markant økning i aktiviteten hos nordmenn, og samtidig økte kortforbruket med rekordsettende vekstrater, forteller Søren Winge, pressesjef hos Nets.

Søren Winge

– Vi så markante økninger i de første to sommermånedene – langt større enn vi hadde forventet. Det har vært tydelig at nordmenn har feriert hjemme i år. Men i august har vi samtidig også kunne se at folk har vendt hjem fra staycation i det norske ferielandet, og at forbruket faller til et mer normalt nivå. Vi handler fortsatt sjeldnere, og legger dermed flere varer i kurven hver gang.

Totalt ble det i august 2020 foretatt 185,2 millioner korttransaksjoner i Norge, noe som er 3,7 % færre enn i fjor. Samtidig opplevede norske bedrifter en samlet omsetning med betalingskort på 64,3 milliarder norske kroner, noe som tilsvarer en vekst på 2,8 % sammenlignet med august 2019.

Betalingsvaner ser ut til å være endret for alltid

Samtidig har forbruket med BankAxept isolert sett økt med 5,8 %, noe som vitner om at det har vært færre utenlandske turister på sommerferie i Norge i år. Sommerens høye vekstrater i kortforbruket tyder fortsatt på at nordmenn har tatt et stort – og kanskje permanent – skritt vekk fra kontanter, uttaler Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps.

Hanne Kjærnes

– Siden våren har vi sett en markant endring i betalingsvaner – og tendensen ser ut til å fortsette. Markante endringer av vaner er som vanligvis tar flere år, men vi kan tydelig se hvordan Covid-19 på få måneder har akselerert digitaliseringen av forbrukernes betalingsmønstre.

Kontaktløs betaling er kanskje verdens raskest voksende betalingsmetode

Det er ikke bare betalingskort som blir brukt oftere fremfor kontanter – spesielt den kontaktløse funksjonen er noe forbrukerne har tatt til seg under Covid-19. Siden desember i fjor år har andelen av kontaktløse betalinger blitt tredoblet.

– Andelen av kontaktløse betalinger har økt markant under Covid-19. I desember i fjor foregikk omtrent hver fjerde korttransaksjon kontaktløst, og i august i år var andelen hele 74,7 prosent. Det er snakk om en tredobling på bare åtte måneder, og kontaktløs betaling er dermed kanskje verdens raskest voksende betalingsmetode, avslutter Hanne Kjærnes.

Powered by Labrador CMS