Solgte kajakker til outlet-priser, men gikk konkurs

Etter at SeaBird Designs AS flyttet produksjonen av kajakker hjem fra Kina til Fredrikstad, ble det stort omsetningsfall. Voksende skattegjeld endte i forrige uke med konkurs.

Av Odd Henrik Vanebo

Konkursen kom etter begjæring fra Skatteetaten som følge av manglende betaling av ‘merverdiavgift m.v.’ med totalt drøyt 2,5 millioner kroner. Den eldste del av kravet er fra 2019. Advokat Dag Olav Riise er oppnevnt som bostyrer.

Bostyreren har ingen formening om årsaken til konkursen og hvor stor gjelden totalt er:

– Det ble åpnet konkurs bare for få dager siden, og fristen for å melde krav i boet er 24. mars. Det er derfor ikke meldt inn krav som gjør det mulig å si noe om hva fordringene utgjør og hvor mange av disse som opplyser å ha pantesikkerhet, sier Dag Olav Riise til Retailmagasinet.

Forventninger knust

Til Fredriksstad Blad forteller eieren av Seabird Designs AS, Len Ytstmark, at selskapet i fjor hadde store forventninger til 2020 fordi koronasituasjonen gjorde at nordmenn flest skulle feriere hjemme i Norge, og det ville gi et tilsvarende puff for markedet for kajakker. I stedet endte det altså med konkurs i år.

Han mener årsakene til konkursen er sammensatt: Maskinen for kajakkproduksjon i Fredrikstad ble ødelagt, men med stengte grenser under koronaen, var det ikke mulig å dra til produsenten i Kina eller få kinesere til å komme hit for å fikse den. Fabrikken i Estland hadde egne problemer og kunne heller ikke bistå. Altså en serie av problemer som til sammen endte med konkurs for det norske selskapet, opplyser Ystmark til Fredriksstad Blad.

Han skylder ikke bare på uflaks, men tar fullt ansvar for konkursen her hjemme.

Ennå uoversiktlig bo-situasjon

Situasjonen for konkursboet er uoversiktlig i denne tidlige fasen av bobehandlingen. Vi spør bostyreren om hvor stor gjelden er totalt, og hvor stor del av den som er pantesikret. Han svarer:

– Vi er nå i den første fasen og arbeider med å skaffe oss oversikt over boets eiendeler og håndtere forholdet til ansatte, utleier og andre forbindelser for å besvare henvendelser og løse det mest akutte. En nærmere vurdering av historikken og årsaken til at selskapet ikke kan oppfylle sine forpliktelser m.v., må derfor foretas senere, og vil bli gitt i innberetningen til tingretten når den tid kommer. Den direkte årsak til konkursåpningen er at Skatteetaten begjærte konkurs 22. januar i år som følge av manglende betaling av merverdiavgift m.v. med totalt drøyt 2.5 millioner kroner. Den eldste del av kravet var for 6. termin 2019.

– Er det noen mulighet for gjenåpning etter at konkursbehandlingen er avsluttet?

– Jeg har foreløpig ikke grunnlag for å ha noen oppfatning om hvem utleier eventuelt vil leie ut lokalene til eller om noen vil kjøpe maskiner og utstyr, og heller ikke om maskiner m.v eventuelt vil bli flyttet eller ikke, sier bostyrer Dag Olav Riise til Retailmagasinet.

En betydelig aktør i sin nisje

I sin nisje har SeaBird Designs of Norway vært en betydelig aktør, som eksponerte seg som «Norges og Europas ledende kajakkprodusent [som] selger kajakker til gunstige outletpriser».

På hjemmesiden presenterte selskapet seg slik:

«SeaBird Designs of Norway er Norges og Nord-Europas ledende kajakkprodusent.

Selskapet ble grunnlagt i 2006 i Norge av Len Ystmark og selger i dag kajakker og padleårer i mer enn 30 land.

SeaBird Designs kajakk fabrikk i Kina er 100 % eid av SeaBird Designs og blir ledet av nordmannen Len Ystmark fra Norge og Dave Kruger fra USA.

Fra egen fabrikk går produktene rett til det nye hovedlageret vårt i Norge. Derfra er veien kort til Norges første fabrikkutsalg av kajakker - butikken vår som holder hus i Elindveien 101 i Fredrikstad.

Kajakkene selges uten fordyrende mellomledd, og derfor til svært gunstige priser. Kajakkene fra SeaBird Designs of Norway er Norges mest solgte kajakker de siste 8 årene.»

Stort omsetningsfall i 2019

I 2019 omsatte selskapet for 17 millioner kroner med et driftsresultat på 1,066 millioner, ned fra 26 millioner i 2018, da med et negativt driftsresultat på nærmere tre millioner.

Powered by Labrador CMS