Ill. foto: Strømmen Storsenter, Thon
Ill. foto: Strømmen Storsenter, Thon

Fin detaljhandelsvekst i mai

Etter noen svake måneder økte omsetningen for norsk detaljhandel med 1,7 prosent i mai.

Publisert

SSB varslet før helgen at detaljhandelen vokste med 1,7 prosent fra april til mai, sesongjustert. Veksten kommer etter tre relativt svake måneder i forveien. Tallene kom kort tid etter at forbrukertilliten også hadde steget markant.

De fleste bransjer hadde økning i omsetningsvolumet fra april til mai. Dagligvareforretningene, spesialforretningene med nærings- og nytelsesmidler og salg på bensinstasjonene bidro særlig til økningen. Dagligvareforretningene utgjør om lag 38 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Salget på apotekene og salget via internett bidro også til økningen i denne perioden, melder SSB.

Noen bransjer ned

Butikkhandel med IKT-utstyr, tekstiler og utstyrsvarer, møbler og elektriske husholdningsapparater hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet fra april til mai i år.

Virkedagskorrigerte tall viser at detaljhandelsbedriftenes omsetningsvolum gikk ned 1,3 prosent i månedene mars-mai i år sammenlignet med samme tremånedersperiode i fjor.

Fortsatt beskjeden trendvekst

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets skriver i en oppdatering at tallene var sterkere enn ventet.

– Tallene svinger imidlertid en del fra måned til måned og trendveksten er fortsatt lav. Med uendret varekonsum i juni vil veksten fra første til andre kvartal være -0,1 prosent, skriver Fjære.

Hun viser til at trendveksten i forbruket fortsatt er moderat.

– Norges Bank anslo i rapporten de la frem forrige uke en forbruksvekst på 1,5 prosent årlig i 2016. Dagens tall er ingen grunn for Norges Bank til å avlyse rentekuttet på neste møte i september, understreker hun.

Powered by Labrador CMS