Ingvill Størksen (Foto: Virke)

Uvanlig svak prisøkning på mat i januar

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer steg med 0,4 prosent i januar 2019, ifølge tall fra SSB. Den siste tolvmånedersperioden har prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økt med 1,2 prosent, mens konsumprisindeksen har økt med hele 3,1 prosent i samme periode.

Publisert

– Prisøkningen i januar 2019 var uvanlig svak. Det er vanlig at matprisene går noe opp i januar, men økningen i januar 2019 var lavere enn normalt, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Prisene svinger

Matprisene svinger etter et fast mønster gjennom året. Prisene går som regel ned i typiske tilbudsperioder som jul, påske og før skolestart, og justerer seg igjen etterpå.

– Prisøkningen i januar 2018 var langt høyere enn i år. For ett år siden steg prisene med hele 2,6 prosent fra desember til januar. Dette skyldtes den dramatiske avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer, samt på alkoholfrie drikkevarer, forteller Størksen.

Utslagsgivende sukkeravgift

Avgiftene på sjokolade og sukkervarer økte med over 83 prosent fra januar 2018, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent. Avgiftsøkningen på sjokolade og sukkervarer ble reversert i statsbudsjettet for 2019, mens avgiftsøkningen på brus og annen drikke er opprettholdt.

– Den svake prisveksten på matvarer fra desember 2018 til januar 2019, skyldes både hard konkurranse mellom kjedene, og at en av de omstridte avgiftsøkningene omsider ble reversert, avslutter Størksen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS