Illustrasjonsfoto: Klarna

Klarna: Black Week like stor som tradisjonell desemberhandel

En av tre nordmenn planlegger å handle på Black Friday-salg. I fjor handlet vi like mye på nett i løpet av Black Week som vi gjorde totalt de tre første ukene i desember.

Publisert

I år vil trolig nordmenn for første gang legge igjen mer penger i nettbutikkene i løpet av Black Week enn de gjør i hele perioden 1.–21. desember.

– I fjor økte salgsvolumet i våre flere tusen norske nettbutikker med 79 prosent i løpet av Black Friday-uken. Det var nesten like mye som i de tre første ukene i desember til sammen. Alt tyder på at veksten fortsetter, og at Black Week i år passerer desemberhandelen på nett, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Black Friday-uken starter i dag og varer frem til neste mandag, Cyber Monday. Den store handledagen er førstkommende fredag, Black Friday. Ifølge betalingsleverandøren Klarnas statistikk var salgsvolumet denne uken i fjor like stort som i hele perioden 1.–21. desember.

Doblet vekst i dagene etter Black Friday

Ifølge en representativ Klarna-undersøkelse*) planlegger en av tre å handle på Black Friday 23. november eller i dagene før og etter, den såkalte Black Week.

Mens fire av ti skal handle mest på nett, oppgir 30 prosent av de som skal handle at de for det meste vil gjøre dette i en fysisk butikk. Like mange oppgir at handlingen vil være jevnt fordelt mellom de to kanalene.

Hele 28 prosent planlegger å bruke mer enn 2000 kroner. Nesten like mange vet ikke hvor mye de skal bruke, mens resten oppgir at de planlegger å bruke mindre enn 2000 kroner.

Trenden fra Klarnas nettbutikker viser også at dagene rett etter Black Friday i fjor vokste enda mer enn selve Black Friday. Under den påfølgende lørdagen og søndagen ble antall ordre nesten doblet fra året før.

Tre av ti nattevåker for å shoppe

– Selv om tendensen er at stadig flere handler i dagene rundt Black Friday, er det fremdeles Black Friday som er størst. Allerede når det nærmer seg midnatt er overraskende mange nordmenn klare for å gjøre timeskupp. I vår undersøkelse oppgir hele 32 prosent at de planlegger å sitte oppe natt til Black Friday. Ifølge vår statistikk økte salgsvolumet mellom klokken 00 og 01 med hele 73 prosent i fjor. Det er en trend vi tror vil fortsette, sier Elvestad.

Også i dagene før Black Friday økte både antall transaksjoner og salgsvolum nesten like mye eller mer enn det gjorde på selve dagen.

Flest handler til seg selv

De mest populære kategoriene i Klarnas nettverk av norske nettbutikker er elektronikk, etterfulgt av underholdning.

– En skulle tro at en tilbudsuke i slutten av november fristet mange forbrukere til å gjøre gode kupp på julegaver. Det skjer nok også. Samtidig viser undersøkelsen vår at de aller fleste handler til seg selv. Det er litt overraskende, sier Elvestad.

Mens hele 36 prosent av de spurte handler mest til seg selv på Black Friday, oppgir 28 prosent at de handler gaver til andre.

‘Masete, men gode priser’

Klarna-undersøkelsen viser også at fire av ti nordmenn oppfatter handledager som Black Friday og Singels Day som masete. Tre av ti forbinder dem med gode priser.

– Med den kraftige veksten vi så på Singles Day i år, og de mange som sier de skal handle under Black Week, tyder mye på at nordmenn flest i stigende grad er opptatt av å jakte de gode kuppene disse dagene, sier Elvestad.

*) Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 3-7. oktober. Det er gjennomført til sammen 1011 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS